Чого хоче Америка в Україні? — Foreign Policy

Поділитися
Нинішній підхід Вашингтона є стратегічним відступництвом і ризикує призвести до ще однієї вічної війни.

Конгрес нарешті затвердив близько 61 мільярда доларів нової допомоги Україні, і тут сталося дещо дивне: у Вашингтон повернулися розмови про українську перемогу. Протягом останніх кількох місяців Білий дім та інші організації виступали з грізними попередженнями про те, що, якщо не надати допомогу, українська лінія фронту може зруйнуватися, і російські війська знову почнуть наступ на Київ.

Але тепер, коли найгірше вдалося відвернути, цілі ставляться вище. Адміністрація Байдена зараз працює над розбудовою українських Збройних сил протягом 10 років, що, ймовірно, коштуватиме сотні мільярдів доларів, а радник з національної безпеки Джейк Салліван припустив, що Україна здійснить ще один контрнаступ у 2025 році, повідомляє Foreign Policy.

Цей оптимізм є недоречним, вважає журнал. Новий законопроєкт цілком може виявитися останнім великим пакетом допомоги, який Сполучені Штати надішлють Україні. Ця допомога зменшить дефіцит боєприпасів та озброєння. Проте перед Україною все ще стоять інші виклики: недостатня кількість укріплень та дефіцит живої сили.

Деякі рішучі аналітики натомість стверджують, що головна мета Америки в озброєнні України — знекровити Росію. Вони зазначають, що продовження потоку західних озброєнь дозволяє Заходу зменшити військовий потенціал Росії розумною ціною.

Але представники Білого дому часто повертаються до формулювання, що західна допомога просто покликана поставити Україну в найкращу позицію за столом переговорів. Таке твердження не вимагає прийняття складних рішень щодо територій, які Україна має повернути, і не вимагає розгляду питання про те, як довго має тривати західна допомога. Воно також оминає питання майбутньої орієнтації України — чи приєднається вона до ЄС або НАТО.

"Коротше кажучи, нинішній підхід — це стратегічна відмовка. Його головна перевага полягає в тому, щоб приховати розбіжності між прихильниками України. Ризик полягає в тому, що війна увійде до числа вічних воєн і закінчиться одним із трьох способів: поразкою, на гірших умовах, ніж можна було б отримати раніше, або на тих самих умовах, але з більшими людськими й фінансовими втратами", — пише Foreign Policy.

Попри всі зусилля, які адміністрація Байдена доклала для надання допомоги Україні, вона також поставила американську стратегію на автопілот. Схоже, не існує жодного плану, окрім спроб продовжити надходження грошей — нова допомога може тривати як пів року, так і 18 місяців — і це буде працювати доти, доки вона не припиниться. Найважливішими інтересами Америки є збереження України як суверенної держави та уникнення прямого конфлікту з Росією.

Вашингтон має спрямувати свою допомогу на забезпечення здатності України захистити себе, що означає більше базових речей, таких як боєприпаси та укріплення, і менше високотехнологічних наступальних систем. Він також повинен допомогти Україні відновити свою військово-промислову базу.

Урядам по обидва боки Атлантики слід готуватися до того, що американська допомога вичерпається, і працювати над тим, щоб поставити Україну на більш стратегічний і міцний фундамент. Зрештою, нинішнього рівня підтримки недостатньо для того, щоб запобігти найгіршому розвитку подій — прориву Росії чи розширенню війни.

Нагадаємо, що газета Financial Times повідомила, що насправді означає нова допомога Україні від США. Проблеми з живою силою в Україні мають бути вирішені, оскільки новобранці не зіткнуться з перспективою бути відправленими в бій з недостатньою кількістю боєприпасів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі