Зв'язки Китаю з РФ ставлять під загрозу відносини Пекіна з ЄС — європейський дипломат

Поділитися
Торгівля Китаю з Росією товарами подвійного призначення підтримує військову машину Кремля.

Китай повинен зайняти чітку позицію щодо вторгнення Росії в Україну та стримати величезний профіцит торгівлі з ЄС, якщо він прагне до поліпшення відносин, заявив керуючий директор з питань Азії Європейської служби зовнішніх справ Ніклас Кварнстром. Про це повідомляє Bloomberg.

Постійна підтримка Китаєм Росії після її нападу на Україну є "великою проблемою" в напруженості між Брюсселем і Пекіном, наголосив Кварнстром.

"Це не те, що ми можемо ігнорувати в наших відносинах. Як геополітичний гравець, ми повинні постояти за себе, і це те, що ми робимо в питаннях економічного дисбалансу і власної безпеки”, - сказав він.

Китай є одним із найбільших торговельних партнерів Європи, і Кварнстром дуже критично висловився щодо величезного профіциту експорту, який Пекін має у торговельних відносинах із ЄС.

"Якщо вони серйозно ставляться до того, що говорять про збалансовані відносини, ми, безумовно, вважаємо, що це вимагає дій з їхнього боку", - сказав європейський дипломат.

ЄС протистоїть економічному домінуванню Пекіна, в тому числі проводить розслідування щодо субсидій Китаю у деяких галузях виробництва, що може призвести до запровадження тарифів або виключення з європейських ринків. 

"Китайські надлишкові потужності та торговельний дисбаланс є основним фактором, який, безумовно, впливає на наші відносини", - сказав Кварнстром.

Китай ніколи не засуджував російське вторгнення в Україну і, наголошуючи на власній “нейтральності”, закликав вирішити ситуацію дипломатичним шляхом. При цьому Пекін регулярно проводить переговори на високому рівні з російськими високопосадовцями, включно з диктатором Владіміром Путіним, а обсяги торгівлі між двома країнами злетіли до рекордного рівня.

В останні тижні американські чиновники посилили тиск на Пекін, попередивши, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які сприяють торгівлі товарами з РФ, що мають як цивільне, так і військове застосування. Китай, зокрема, різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни. 

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі