Китай швидко стає більш агресивним в Азії — глава Індо-Тихоокеанського командування США

Поділитися
Китай швидко стає більш агресивним в Азії — глава Індо-Тихоокеанського командування США © EPA/ STR
За словами адмірала, дії Пекіна в Південно-Китайському морі небезпечні та дестабілізаційні.

Китай швидко стає більш агресивним у своїй риториці і діях в Азії, заявив глава Індо-Тихоокеанського командування США Джон Аквіліно. Про це повідомляє Bloomberg.

"Ми повинні розуміти, що все відбувається дуже швидко. Нарощування військової потужності, попри погану економіку, посилення наративу про те, що все, що знаходиться всередині десятипунктирної лінії, є суверенною територією Китаю, а потім дії, спрямовані на примус до виконання", - сказав адмірал Аквіліно журналістам у вівторок, 23 квітня.

Держсекретар США Ентоні Блінкен має намір використати свою першу поїздку до Китаю з середини 2023 року, щоб висловити занепокоєння Штатів з приводу того, що китайські компанії надають підтримку російській військовій машині, намагаючись уникнути розриву зв'язків Вашингтона з Пекіном.

У вівторок, 23 квітня, Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало заяву із найжорсткішою на сьогодні критикою скарг США щодо надлишкових промислових потужностей Пекіна. Це свідчить про те, що під час візиту Блінкена, який триватиме з середи, 25 квітня, по п'ятницю, 26 квітня, на американського держсекретаря можуть чекати непрості розмови.

Аквіліно, який готується піти у відставку після трьох років роботи на посаді глави Індо-Тихоокеанського командування США, заявив, що дії Китаю в Південно-Китайському морі небезпечні та дестабілізаційні. Зокрема, напруженість зросла навколо спірної другої мілини Томаса, де посилюються зіткнення Філіппін та Китаю.

Він також розкритикував Пекін за "все більш агресивний план кампанії примусу й тиску" навколо Тайваню, включаючи посилення морського патрулювання і продовження перетину центральної лінії, призначеної для запобігання прорахунків. 

Блінкен також, ймовірно, підтвердить підтримку Тайваню з боку США перед інавгурацією нового президента острова Вільяма Лая, що може викликати невдоволення Китаю.

Коментарі Аквіліно з'явилися в той час, коли США намагаються розбудувати мережу відносин з партнерами по всьому регіону для протидії Китаю - крок, який Пекін засуджує. 

 

Поділитися
Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі