Глава МЗС Німеччини заявила, що РФ причетна до минулорічної кібератаки на сервери партії Шольца

Поділитися
Глава МЗС Німеччини заявила, що РФ причетна до минулорічної кібератаки на сервери партії Шольца © unsplash/ikukevk
​​МЗС Німеччини викликало тимчасового повіреного РФ.

Німеччина має докази причетності російських хакерів до кібератаки минулого року, в результаті якої були виведені з ладу кілька веб-сайтів, очевидно, у відповідь на рішення Берліна передати Україні танки. Про це повідомляє The Guardian.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розповіла про завершення розслідування федерального уряду щодо кібератаки 2023 року на сервери Соціал-демократичної партії (СДПН), яка входить до керівної коаліції Німеччини і є партією канцлера Олафа Шольца.

"Сьогодні ми можемо однозначно пов'язати цю кібератаку з групою під назвою APT28, якою керує військова розвідка Росії", - сказала Бербок на прес-конференції під час візиту до Австралії. 

"Іншими словами, це була спонсорована державою російська кібератака на Німеччину, і це абсолютно неприйнятно й матиме наслідки", - додала вона.

Барбок не надала подробиць кібератаки на СДПН. Минулого року підрозділ ЄС з реагування на загрози комп'ютерній безпеці CERT-EU звернув увагу на повідомлення німецьких ЗМІ про те, що в січні 2023 року один із лідерів партії став мішенню кібератаки, "що призвело до можливого витоку даних". У повідомленні йшлося про те, що існують конкретні ознаки “російського походження кібератак”.

Водночас Берлін заявив, що російські хакери вивели з ладу кілька німецьких веб-сайтів у відповідь на рішення Німеччини передати Україні танки, хоча це не мало відчутного ефекту.

Як повідомляє DW, ​​сьогодні, 3 травня, МЗС Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії через кібератаку 2023 року.

“Російська загроза безпеці та миру в Європі реальна і величезна", — заявили в МЗС ФРН.

Групу APT28, також відому як Fancy Bear або Pawn Storm, звинувачують у десятках кібератак у різних країнах світу. Національний центр кібербезпеки Великої Британії описав її як "висококваліфікований суб'єкт загрози", який використовував такі інструменти, як X-Tunnel, X-Agent і CompuTrace для проникнення в цільові мережі.

Європейські лідери вважають російські кібератаки частиною "гібридної" війни РФ проти України та ЄС. Дезінформація в соціальних мережах, а також сайти-двійники або фейкові новини є частиною зброї, яку використовує Кремль.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі