Швейцарія офіційно відповіла чи запросить Росію на Саміт миру, ініційований Україною

Поділитися
Швейцарія офіційно відповіла чи запросить Росію на Саміт миру, ініційований Україною © Federal Department of Foreign Affairs FDFA/eda.admin.ch
Базові принципи саміту – статут ООН, формула миру України та міжнародне право

Швейцарський уряд офіційно прокоментував ймовірність запрошення на Саміт миру представників Москви. Коментуючи ініціативу України щодо впровадження Саміту, уряд Швейцарії зазначив, що метою зібрання є обговорити шляхи відновлення миру на європейському континенті. Для цього уряд Швейцарії запросив понад 160 країн до участі.

Разом з тим, щодо участі Росії, уряд країни зазначив, що Росія не є запрошеною до участі у представницькому зібранні. “Швейцарія завжди відкрита до запрошення Росії на саміт, однак РФ неодноразово і публічно заявляла, що не зацікавлена ​​брати участь у цьому першому саміті”, – зазначено у коментарі уряду.

Водночас Швейцарія говорить про необхідність розпочати мирний процес, а також про необхідність залучити Росію до цього процесу. “Мирний процес без Росії немислимий”, – вказує швейцарський уряд.

Нагадаємо, що саміт миру, який буде ґрунтуватися на українській формулі миру, буде проведено 15-16 червня 2024 року в Бюргенштоці.

Bürgenstock Resort/facebook.com

Саміт покликаний створити дискусію щодо відновлення миру в Україні, де базовими принципами будуть як положення міжнародного права, так і статут ООН і пропозиції України.

Наслідком проведення Саміту може бути розуміння того якою має бути “дорожня карта” для майбутнього мирного процесу.

“Участь широкого кола держав та їхній внесок у дискусію матиме вирішальне значення для досягнення цих цілей. Швейцарія має давні традиції сприяння діалогу. Таким чином, вона вважає життєво важливим обмін різними думками щодо шляху до миру в Україні”, – вказано у пресрелізі уряду.

Від Росії неможливо домогтися сумлінних дій, тож і садити її за стіл перемовин немає сенсу, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Що ж стосується Глобального саміту миру, то там участь братимуть країни, які поділяють спільні принципи, вважає очільник українського МЗС, 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі