Сі Цзіньпін запропонував чотири принципи для вирішення “української кризи”

Поділитися
Сі Цзіньпін запропонував чотири принципи для вирішення “української кризи” © EPA/ KAY NIETFELD / POOL
Пекін називає війну РФ проти України “українською кризою” та не засудив Росію за вторгнення, розширюючи партнерство з Москвою. 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у вівторок, 16 квітня, зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Під час переговорів лідери двох країн провели “глибокий обмін думками” щодо війни РФ проти України, повідомляє Xinhua.

Сі підкреслив, що в нинішній ситуації, щоб запобігти виходу війни з-під контролю, всі сторони повинні працювати разом для якнайшвидшого відновлення миру. Для цього він запропонував чотири принципи.

"По-перше, ми повинні зробити пріоритетом підтримання миру і стабільності та утриматися від пошуку корисливих вигод. По-друге, ми повинні охолодити ситуацію і не підливати масла у вогонь. По-третє, створити умови для відновлення миру й  утриматися від подальшого загострення напруженості. По-четверте, ми повинні зменшити негативний вплив на світову економіку й утриматися від підриву стабільності глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів поставок", - сказав Сі. 

Китайський лідер додав, що Пекін підтримує всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання, а також проведення міжнародної мирної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін.

Очікується, що мирна конференція відбудеться у Швейцарії в червні. 

Також, як повідомляє Reuters, Сі сказав Шольцу, що співпраця між Китаєм і Німеччиною - це не "ризик", а гарантія стабільних зв'язків і можливість для майбутнього на тлі скарг з боку ЄС на китайські товари, які заполонили ринки країн Євросоюзу.

Промисловість і ланцюги поставок Китаю й Німеччини глибоко переплетені, а їхні ринки дуже взаємозалежні, наголосив Сі, додавши, що сторони повинні розглядати та розвивати відносини всебічно з довгострокової і стратегічної перспективи.

Триденний візит Шольца до Китаю був першим з часу, коли його уряд минулого року розпочав стратегію "зниження ризиків", щоб уникнути надмірної залежності від китайських постачальників. Його візит також збігся у часі зі стурбованістю ЄС загрозою для європейського бізнесу з боку китайських товарів, зокрема електромобілів та інших "зелених" технологій, що заполонили ринки Європи.

Шольц, своєю чергою, обережно висловився щодо Китаю — важливого ринку для Німеччини, заявивши, що ЄС не повинен діяти на основі протекціоністських інтересів.

Але канцлер наголосив, що конкуренція між Китаєм і Німеччиною має бути чесною.

Сі заявив Шольцу, що Китай і Німеччина мають "величезний потенціал" для співпраці як у традиційних галузях, таких як промисловість та автомобілебудування, так і в нових сферах, таких як "зелена" трансформація і штучний інтелект.

Хоча Пекін стверджує, що є “нейтральною стороною”, його вже давно критикують за відмову засудити Москву за вторгнення в Україну, а також за непряму підтримку військових дій Росії завдяки розширенню торгівлі з РФ. Китай, зокрема, різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни. 

США попередили, що покладуть на Китай відповідальність, якщо РФ досягне успіхів у війні проти України, після того, як Пекін вкотре оголосив про розширення співпраці з Росією. Китай у відповідь заявив, що не прийматиме "критики чи тиску" через свої зв'язки з РФ.

Після марних очікувань дієвих посередницьких зусиль Китаю офіційному Києву потрібно правильно розуміти дії й тези Пекіна. Про аспекти, на які варто звернути увагу Україні у відносинах з Китаєм, розповідала кандидат політичних наук Юлія Климишин у статті “Що означає китайська мудрість під час війни в Україні?”.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі