Нікопольський феросплавний у позові проти Приватбанку хоче змінити суддів, які ставлять незручні питання

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Нікопольський феросплавний у позові проти Приватбанку хоче змінити суддів, які ставлять незручні питання © Нікопольський завод феросплавів/esu.com.ua
Рішення суду в Україні матиме вагоме значення для Коломойського та Боголюбова в судах у США.

Нікопольський завод феросплавів (НЗФ), який в своєму судовому спорі проти Приватбанку діє на користь екс-керівників банку, наразі намагається замінити колегію суддів, які вирішили розібратися у суті справи та ставлять незручні питання НЗФ. Про це повідомляє джерело ZN.UA, дотичне до справи.

Так, Північним апеляційним господарським судом з грудня 2023 року розглядається скарга Приватбанку на рішення Господарського суду м. Києва у справі № 910/12559/20, яким було задоволено в повному обсязі позов НЗФ до банку про визнання припиненими зобов'язань за кредитними договорами.

Нагадаємо, що підконтрольні Ігорю Коломойському компанії, в тому числі НЗФ, подали численні однотипні позови з вимогою визнати виконаними їхні кредитні зобов’язання перед Приватбанком. Буквально просили довідки про погашення кредитів. Їхня мета зрозуміла - якщо кредити повернуті, значіть ніякого виводу коштів не було. Та власне схема виведення грошей із Приватбанку існувала роками завдячуючи тому, що попередні кредити періодично гасилися за рахунок нових позик, а самі підприємства отримували не кредити, а кредитні лінії, виймали з банку гроші, розщеплювали суми: щось відмивалося, щось перерозподілялося серед інших компаній групи «Приват», щось поверталось у банк.

За інформацією, отриманою від однієї зі сторін засідання, наразі НЗФ готується до відводу колегії суддів у цій справі. Причина доволі проста, судді почали стави відповідачам питання, на які вони не хотіли б відповідати. Зокрема, порушення яких саме прав привело НЗФ до суду, адже як такі "довідки про погашення кредитів" суди зазвичай не видають, а Приватбанк до НЗФ жодних претензій стосовно виконання кредитних договорів не пред'являє.

ZN.UA вже писало, що ця і подібні до неї справи мають вагоме значення для перебігу як позову банку проти колишніх власників у штаті Делавер, так і в арбітражі про захист інвестицій, поданому вже І.Коломойським та Г.Боголюбовим проти Мінюсту США. Дякуючи саме нашій судовій системі, подібними рішеннями по погашення окремих кредитів, мов фіговими листками, колишні власники Приватбанку принаймні спробують прикрити окремі епізоди однієї із наймасштабніших фінансових схем у світі.

Варто зауважити, що це не перша спроба замінити суддю у цій справі - 25 квітня 2024, до суду від НЗФ вже надходила заява про відвід головуючої судді Тетяни Козир на підставі того, що вона у складі різних колегій вже колись приймала рішення на користь Приватбанку, та має рахунки у цьому банку. Причому запросили цей відвід представники НЗФ вже після незручних питань з боку суддів. Не досягнувши успіху й скориставшись паузою в засіданні представники НЗФ подали ще три клопотання про відвід колегії судей і вочевидь намагатимуться в будь-який спосіб відвести "незручну" колегію суддів чи хоча б головуючу суддю від розгляду справи або ж хоча би не допустити розгляд даної справи найближчим часом.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі