ZN.UA у “білому” списку онлайн-медіа України: кого ще включили в нього експерти Інституту масової інформації

Інфографіка
Поділитися
ZN.UA у “білому” списку онлайн-медіа України: кого ще включили в нього експерти Інституту масової інформації © ІМІ
“Червону” картку деяким ЗМІ дали за приховану рекламу і “паркетні” новини

Інститут масової інформації (ІМІ) оновив список прозорих і відповідальних медіа в першому півріччі 2024 року. До білого списку в черговий раз включили ZN.UA та десять інших медіа України: "Суспільне Новини", “Радіо Свобода”, “Українська правда”, “Бабель", hromadske, Texty.org.ua, “Еспресо”, “Слово і діло”, “Український тиждень”, “Громадське радіо”.

За повідомленням ІМІ, перелік формувався за результатами двоетапного моніторингу онлайн-медіа. Цей моніторинг ІМІ проводить двічі на рік. ZN.UA також включене у попередні “білі” списки онлайн-медіа України 2023 року та інші моніторинги експертів. У оновлений список додано медіа, які раніше не входили у цей перелік: “Радіо Свобода”, “Тексти”, “Громадське радіо”, “Український тиждень”, “Слово і діло”. З переліку виключили три відомих ЗМІ – “Укрінформ”, NV та LIGA.net.

ІМІ

“Експерти ІМІ порекомендували “Укрінформу” звернути уваги на дотримання стандарту балансу думок і переглянути кількість “паркетних” новин у стрічці. А на сайтах NV та LIGA.net зафіксували приховану рекламу онлайн-казино, що може підірвати довіру читачів”, – повідомляє ІМІ.

Методологія оцінки онлайн-медіа

ІМІ, SimilarWeb та Gemius для першого етапу дослідження відібрали 50 популярних українських онлайн-медіа. Їх перевіряли на наявність маніпуляцій, фейків, мови ворожнечі, чорного піару, порушень етики та матеріалів з ознаками замовлення.

На другому етапі вибрані медіа аналізували на дотримання стандартів балансу, достовірності, відокремлення фактів від коментарів і прозорість (наявність на сайті контактів, редакційної політики, даних про власника, інформації про людей, відповідальних за контент тощо).

Раніше ІМІ проводив двоетапний моніторинг медійного онлайн-простору у серпні-вересні 2023 року. Тоді “Дзеркало тижня” ввійшло у список якісних видань разом із “Суспільне”, “Громадське”, “Ліга”, “Українська правда”, “Укрінформ”, “Бабель”, NV та “Еспресо”.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі