Знищення «Ковровця» може свідчити про наявність в України більш точних ракет ATACMS – Forbes

Поділитися
Знищення «Ковровця» може свідчити про наявність в України більш точних ракет ATACMS – Forbes © Lockheed Martin
Ними можна знищити і Кримський міст.

Ураження українськими військами російського тральщика «Ковровец» за допомогою пари ракет ATACMS може означати, що Україна отримала  ATACMS із 470-фунтовими боєголовками, пише Forbes.

Видання зазначає, що ракети ATACMS наземного запуску зазвичай не є протикорабельною зброєю. Вони призначені для атак по землі, оскільки ATACMS з інерційним наведенням має точність до 10 метрів, що  недостатньо точно, щоб надійно вразити корабель однією великою боєголовкою.

Деякі моделі ATACMS, випускають сотні суббоєприпасів, що пом’якшує брак високої точності. Але хоча такі суббоєприпаси можуть пошкодити верхню частину корабля, вони навряд чи потоплять його, не зможуть пробити корпус.

«Якби Україна справді вдарила по «Ковровцю» з ATACMS, це могло б означати дві речі. По-перше, Україна отримала 170-мильну M48 або 190-мильну M57 ATACMS з 470-фунтовими боєголовками на додаток до M39 і M39A1 ATACM з суббоєприпасами. По-друге, M48 і M57 більш точні, ніж припускали багато спостерігачів», - пише видання.

Forbes зазначає, що це створить ще більші проблеми для залишків російського флоту в Криму.

«Якщо ATACMS виведе з ладу російські військові кораблі в Севастополі, важко уявити, що ця база залишиться корисною для росіян», — зазначив професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюса в Шотландії Філліпс О'Браєн.

У свою чергу португальський військовий експерт Нуну Фелікс зазначив, що удари по авіабазі в Бельбеку свідчать, що росіяни майже не в змозі впоратися з цими ракетами.  

Ще більше тривоги в росіян може викликати і те, що високоточні ATACMS можуть становити серйозну небезпеку для Керченського мосту.

«ATACMS робить серйозну зміну, роблячи нездатною ключову територію війни: Крим», — зазначив Фелікс.

Військово-морські сили ЗСУ вдень 19 травня підтвердили ураження морського тральщика Чорноморського флоту Росії проєкту 266-М «Ковровец».

Нагадаємо, офіційно про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS стало відомо 23 квітня після розмови українського та американського президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена. Втім, насправді ЗСУ отримали це озброєння ще у березні, але таємно. Захисники вже навіть двічі застосовували ракети, в тому числі під час удару по Джанкою. Експерти вважають, що цілями ATACMS'ів будуть пускові установки на території Росії, Керченський міст та об'єкти окупантів на фронті. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі