Загальна мобілізація: чи будуть вручати повістки чоловікам на кордоні

Поділитися
Загальна мобілізація: чи будуть вручати повістки чоловікам на кордоні © Віктор Назаров/Telegram
Військовозобов’язаним потрібно звернутися у консульства для оновлення даних.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. Нещодавно Верховна Рада продовжила ще на 90 днів воєнний стан та загальну мобілізацію. Згідно з рішенням, вони були продовжені до 11 серпня 2024 року.

Видання «ТСН» розповіло, чи можуть вручити повістку чоловіку за кордоном чи під час його перетину.

Як пояснили у парламенті, наразі, за законодавством, військовозобов'язані чоловіки за кордоном повісток отримувати не будуть. В іноземних країнах не будуть працювати українські ТЦК і СП. А повістки у консульствах під час звернення для оновлення персональних даних також не видаватимуть.

«Ми не маємо механізму вручення повістки за кордоном, бо це вручають представники ТЦК СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їх не поширюється», – зазначив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Процедура оновлення даних за кордоном необхідна, аби співробітники ТЦК розуміли, скільки військовозобов’язаних громадян України перебувають за кордоном. Після отримання цієї інформації у центрах не витрачатимуть час на оформлення повісток.

Також у Міноборони наголошують, що для оновлення військово-облікові дані за кордоном чоловіки зможуть скористатися електронним кабінетом військовозобов’язаного.

Чи можуть видавати повістки на кордоні

Адвокати пояснюють, прикордонники не мають повноважень чи службових обов'язків вручати повістки під час перетину кордону військовозобов'язаними. Якщо ж такі дії працівників ДПСУ будуть мати місце, то вони вважатимуться незаконними.

Як пояснив адвокат Тарас Никифорчук, єдиний випадок, коли прикордонники можуть «зайнятися» людиною, яка перебуває на кордоні,  коли вона його незаконно перетнула.

«Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол та передають його до суду. А суддя виносить постанову, за якою людині «світить» штраф від 3,4 тис. грн, жодної кримінальної відповідальності за це не може бути», – зазначив фахівець.

Нагадаємо, кому треба та не треба йти до ТЦК після набуття чинності нового закону. В середині квітня Президент України підписав закон №10449 про мобілізацію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі