Військова допомога дозволить Україні здійснити контрнаступ у 2025 році — Салліван

Поділитися
Військова допомога дозволить Україні здійснити контрнаступ у 2025 році — Салліван © EPA-EFE/Ron Sachs / POOL
Радник президента США з національної безпеки вважає, що схвалені Конгресом поставки зброї допоможуть зупинити російські досягнення.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році після отримання військової допомоги США в розмірі 61 мільярда доларів, пише FT.

Виступаючи на фестивалі FT Weekend у Вашингтоні в суботу, Салліван сказав, що він очікує «прогресу Росії в найближчий період» на полі бою, незважаючи на затверджений минулого місяця новий пакет фінансування США, оскільки «миттєво перемкнути тумблер неможливо». Однак він сказав, що завдяки новій допомозі з Вашингтона Київ матиме спроможність «утримати лінію» та «забезпечити протистояння російському нападу» упродовж 2024 року.

Вказуючи на сценарій війни наступного року, Салліван сказав, що Україна має намір «просуватися вперед, щоб відвоювати територію, яку росіяни в них відібрали».

Коментарі Саллівана щодо потенційного контрнаступу з боку України є найбільш чітким формулюванням Білого дому того, як він бачить розвиток конфлікту, якщо президент Джо Байден переможе на виборах у листопаді. Будь-який новий наступ України в 2025 році залежатиме від збільшення фінансування з боку Конгресу та схвалення Білого дому. Але Дональд Трамп, колишній президент і ймовірний кандидат від Республіканської партії, скептично поставився до допомоги Україні та пообіцяв спробувати швидко припинити конфлікт і шукати врегулювання шляхом переговорів.

Українська влада сподівається, що наступного року зможе переломити ситуацію. У розмові з німецьким Bild минулого місяця президент України Володимир Зеленський заявив, що існує план ще одного контрнаступу, але він залежить від більшої кількості зброї, в тому числі зі США.

Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс заявила в Сенатському комітеті з питань збройних сил, що Росія посилила удари по українській інфраструктурі, щоб перешкодити Києву переміщати зброю і війська, уповільнити оборонне виробництво і змусити його розглянути можливість переговорів. За її словами російський диктатор Владімір Путін бачить, що внутрішні і міжнародні події розвиваються на його користь, і, ймовірно, буде продовжувати агресивну тактику в Україні.

Колишній посол США у Росії (2012-2014), професор Стенфордського університету Майкл Макфол не очікує «нічого великого» в плані майбутніх наступальних зусиль ЗСУ  до осені 2025 року. Саме тоді, на полі бою почнуть діяти нові системи озброєння, будуть готові пілоти F-16, а до того часу, попри виснаження українських воїнів і суспільства загалом, українцям треба протримати оборону.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі