Україна промацує ґрунт навколо ізраїльських Patriot – джерела ZN.UA

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Україна промацує ґрунт навколо ізраїльських Patriot – джерела ZN.UA Американський та ізраїльський військові на тлі ЗРК Patriot в Ізраїлі © EPA-EFE/ATEF SAFADI
Ізраїль справді відмовляється від американських ЗРК, але чи отримає їх Україна наразі невідомо

Україна зацікавилася заявою Ізраїлю про те, що держава відмовляється від використання старих систем ППО Patriot, деякі з яких були прийняті на озброєння у 1991 році.

Ввечері 4 травня РНБО України повідомила про телефонну розмову між секретарем РНБО Олександром Литвиненком та його ізраїльським колегою Цахі Ганеґбі, в якій сторони обговорили поточну ситуацію в Україні та Ізраїлі, а також спільні виклики та погрози.

Як повідомили джерела ZN.UA, основною метою цієї розмови було зрозуміти чи справді Ізраїль має намір відмовитися від установок Patriot, які знаходяться на озброєнні ізраїльської армії, чи ця заява була зроблена Ізраїлем назло США, які скорочують постачання ракет для ЗРК Patriot Ізраїлю, щоб зупинити ізраїльські удари, що призводять до смертей цивільних палестинців у Секторі Гази.

Як стало відомо ZN.UA, інформація про намір відмовитися від Patriot під час розмови підтвердилася. Проте передати їх Україні ізраїльтяни не можуть, оскільки це американська зброя. Більше того, якщо вести мову про передачу установок США, то не всіх, тому що найстаріші з них 1991 року виробництва і непридатні для боротьби з балістичними російськими ракетами. Ще два тижні тому ці установки брали участь у відбитті ударів по Ізраїлю. Термін їх зняття з чергування та демонтажу оцінюється від 6 до 8 тижнів.

Чи розпочалися переговори про долю цих ізраїльських установок між Україною та США, ZN.UA на сьогоднішній момент не відомо.

Раніше ізраїльське видання Wallanews повідомило, що наприкінці квітня президент США Джо Байден вперше з 7 жовтня зупинив партію зброї, яка була готова до відправки до Ізраїлю. Після цього прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньягу заявив, що «Якщо нам доведеться боротися поодинці, боротимемося самі», передає Israelinfo.

Повідомлення ізраїльських ЗМІ про те, що держава відмовляється від американських систем Patriot, з'явилися після заяви Нетаньягу. Одразу ж постало питання про те, чи може отримати ці ЗРК Україна, яка гостро потребує систем протиповітряної та протиракетної оборони.

За даними The War Zone, на озброєнні ізраїльської армії стоїть 8 батарей Patriot версії PAC-2 GEM-T, які були поставлені із США у 1991 році, а також з Німеччини у 2015 році.

«Позначення GEM-T означає Guidance Enhanced Missile – Tactical. Перероблені MIM-104D були додатково модернізовані для підвищення ефективності боротьби з тактичними балістичними ракетами, тому одержали позначення GEM-T», повідомляє видання.

Колишній командир 10-го командування протиповітряної та протиракетної оборони армії США Девід Шенк, який відповідав за підтримку оборони Ізраїлю від повітряних та ракетних атак, припустив у коментарі The War Zone, що США чи інша країна може отримати їх та відправити до України.

«Я думаю, що найрозумніше буде, якщо Ізраїль продасть їх третій стороні, а потім вони опиняться в Україні. Я не здивуюсь, якщо США, Німеччина, Польща чи Нідерланди попросять ці системи та/або перехоплювачі», – сказав Шенк.

Нагадаємо, що Україна продовжує вести переговори щодо отримання додаткових комплексів Patriot. Раніше у Білому домі заявили, що сьогодні пріоритет України – це засоби ППО. 29 квітня, під час візиту до Києва генсека НАТО Єнса Столтенберга, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримуватиме додаткові ракети-перехоплювачі для систем Patriot без пауз. Раніше Зеленський заявив, що для того, щоб повністю «закрити повністю на майбутнє, Україні бажано мати 25 систем Patriot по 6-8 батарей у кожній».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі