РФ створює “Африканський корпус” на заміну вагнерівцям, щоб розширити вплив на континенті — Bloomberg

Поділитися
РФ створює “Африканський корпус” на заміну вагнерівцям, щоб розширити вплив на континенті — Bloomberg © Wagner group
Кремль намагається відродити вплив в Африці часів “холодної війни”.

Росія, прагнучи розширити вплив в Африці, проводить набір солдатів, які замінять найманців “Вагнера” на континенті. Про це пише Bloomberg.

“Африканський корпус” посилить військову присутність РФ за допомогою мережі запланованих баз під контролем російського Міністерства оборони у спробі відродити вплив Москви часів “холодної війни” на континенті в умовах стрімкого зменшення впливу Заходу. Це також дозволило б Кремлю зміцнити контроль над бізнес-мережею “Вагнера” в Африці, включаючи потенційно прибуткові гірничодобувні проекти, після смерті минулого року ватажка групи Євгєнія Прігожина.

"З боку Кремля це визнання того, що є можливість використати це. Якщо все буде формалізовано, особливо з виведенням французьких військ, це, безумовно, стане більш значним і потенційно тривалим зрушенням у геополітичних і дипломатичних позиціях", - вважає колишній спеціальний посол США в Сахелі Джей Пітер Фам. 

Французькі війська, які боролися з повстанцями в Сахелі, залишили Малі і Буркіна-Фасо після того, як військові скинули цивільний уряд і зблизилися з Росією.

“Африканський корпус”, подібний до експедиційних сил Гітлера під час Другої світової війни, має завербувати новобранців і колишніх бійців "Вагнера" до середини року для розгортання щонайменше в п'яти дружніх Росії країнах - Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері. Після смерті Прігожина групу "Вагнера" технічно розформували, але вона продовжує діяти.

Однак незрозуміло, де планується знайти 20 тисяч солдатів, яких, за словами джерела Bloomberg, близького до Міністерства оборони Росії, шукає угруповання. На піку своєї активності африканські операції “Вагнера” налічували щонайбільше кілька тисяч осіб, і РФ уже намагається завербувати щонайменше ще 250 тисяч солдатів для участі в бойових діях проти України цього року.

Водночас, перехід до офіційної військової ролі зруйнує можливість дистанціюватися від операцій "Вагнера", що давало Кремлю можливість правдоподібно заперечувати звинувачення ООН у воєнних злочинах найманців групи в Африці.

"Для росіян це також має і зворотний бік, який полягає в тому, що у вас більше немає можливості заперечувати. Якщо ви назвете ці сили частиною армії, тепер це ваша проблема.", - пояснює Фам.

Невеликий початок

Москва почала з малого. Минулої середи, 17 січня, близько сотні російських військових прибули до Буркіна-Фасо для забезпечення охорони капітана Ібрагіма Траоре, який захопив владу в результаті військового перевороту 2022 року.

Але група має амбітні плани, прагнучи побудувати регіональну штаб-квартиру в Центральноафриканській Республіці, де протягом останніх шести років “Вагнер” проводив жорстоку кампанію від імені президента і став частиною апарату національної безпеки в обмін на діаманти та золото.

"Військова база буде побудована. У нас тут багато людей і багато росіян. Необхідно забезпечити їм базу", - сказав старший радник президента ЦАР Патрік Куягбеле, додавши, що точне місце розташування бази "цілком таємне" й уряд все ще аналізує кілька ділянок.

За словами Куягбеле, кількість російських військових у ЦАР майже подвоїлася до близько двох тисяч із вересня, через місяць після смерті Прігожина - ознака того, що співпраця з Росією у сфері безпеки "посилилася".

Сахель

Москва скористалася дестабілізацією в Західній Африці, спричиненою військовими переворотами та ісламістськими повстаннями в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, яка посилюється обуренням населення колишньою колоніальною державою Францією і сприйняттям втручання Заходу.

У вересні три сахельські країни і Росія підписали пакт про взаємну оборону. Минулого тижня військовий лідер сусіднього з Нігером Чаду, який зараз вважається останнім бастіоном західного впливу в Сахелі, зустрівся з главою Кремля Владіміром Путіним у Москві, щоб обговорити співпрацю у сфері безпеки.

Високопосадовець Державного департаменту США з питань Африки Моллі Фі висловила занепокоєння, що Росії вдасться укласти угоду про військову присутність у Нігері, де США мають велику базу безпілотників. Минулого року нова військова хунта країни також вигнала французькі війська і фактично змусила закрити посольство Парижа.

"Якщо вони вирішать сформувати партнерство з такими країнами, як Росія, це значно ускладнило б ситуацію. Ми сподіваємося, що вони приймуть правильне рішення”, - заявила Фі 18 січня.

Заступник міністра оборони Росії Юнус-Бек Євкуров, який відповідає за діяльність “Вагнера” в Африці і на Близькому Сході, відвідав Нігер на початку грудня минулого року. Цього місяця прем'єр-міністр країни відвідав Москву для переговорів і підписання нової оборонної угоди з Кремлем.

У листопаді минулого року армія Малі за допомогою російських бойовиків відвоювала стратегічне північне місто Кідаль, яке утримували повстанці понад десять років. Як і в інших країнах, у Малі спостерігається повільна, хоча і не повна, заміна контрактників “Вагнера” регулярними армійськими силами, розповіли Bloomberg два західних чиновники на умовах анонімності.

Очікується, що поряд зі своєю роллю в підтримці режимів, “Африканський корпус” продовжить зосереджувати увагу на видобутку сировинних ресурсів з метою отримання валюти для фінансування війни проти України, кажуть ці чиновники.

"Можливо, це поки що ребрендинг, але це вже чудовий результат для росіян.  Раптом вони відходять від "Вагнера", для стримування якого Захід використав багато зусиль, і  з'являються нові щупальця гідри, які тепер називаються “Африканський корпус", - заявив аналітик консорціуму All Eyes on Wagner Лу Осборн, який відстежує діяльність групи.

Росія й далі позиціонує себе як захисницю інтересів колишніх колоній і фальшиво вдає, нібито вона — великий друг африканського континенту. В цій позиції Кремля немає ні краплі щирості. Зате є багато фальші й прагнення використати країни Глобального Півдня у власних егоїстичних інтересах. Про це пише Петро Герасименко в статті “Африканські ігри Путіна: лукавий московський антиколоніалізм”.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі