Gazeta Wyborca: Росія в рази збільшила виробництво зброї, і це створює ризики для України в 2024 році

Поділитися
Gazeta Wyborca: Росія в рази збільшила виробництво зброї, і це створює ризики для України в 2024 році © Міноборони Росії / Telegram
У вересні-жовтні Москва випустила нових і модернізованих танків в 5 разів більше, ніж за ті ж місяці рік тому.

Коли в квітні багато російських і західних експертів передрікали Росії серйозні економічні проблеми, а Україні - успішний літній контрнаступ, російський економіст і політолог Владіслав Інозємцев написав у статті для Gazeta Wyborcza, що Росія змогла виробити достатньо зброї, щоб завдати важких втрат українській армії. І саме це призведе до того, що війна перейде в позиційну боротьбу, яка може затягнутися на роки (Росії є ким воювати, але чи здатна вона озброїти свою армію?).

«Сьогодні я можу підтвердити, що мій прогноз виявився правильним. Російська армія утримала свої позиції, а її оборонна промисловість досягла значних успіхів. На скільки великі ці успіхи?», - пише Інозємцев в новій статті для польського видання.

Оборонпром працює на повну потужність

За офіційними даними, виробництво військово-промислового комплексу РФ за останні 2 роки зросло на 80-100%. Інозємцев вважає, що ця оцінка дещо завищена, але не надто далека від реальності. І про це свідчать досить прості економічні показники. У 2021 і 2022 роках у сфері виробництва озброєнь було зайнято близько 2 мільйонів осіб (3% робочої сили Росії) і приносила (за різними джерелами) від 2,5% до 4% ВВП. У 2023 році витрати на оборону зросли на понад 4 трильйони рублів, або 2,6% ВВП. А наступного року вони зростуть ще на 1-1,4% ВВП.

Не менше двох третин цього приросту припаде на оборонно-промисловий комплекс. Таким чином, збільшення його обороту на 60-70% можна вважати цілком реальним. Воно, звичайно, нерівномірне. За офіційними даними, виробництво засобів зв'язку, ракет, радіоелектронної боротьби та розвідки зросло в 5 разів, бронетанкового озброєння - втричі, літаків, вертольотів і безпілотників - вдвічі.

«Мої джерела в основному підтверджують ці цифри. За деякими з них, кількість вироблених і модернізованих танків у вересні та жовтні була в 5 разів більшою, ніж за ті ж місяці 2022 року. Однак я все ще дотримуюся думки, що Росія сьогодні не має такої сучасної техніки, яка б дозволила її армії піти в серйозний наступ», - пише Інозємцев.

В останні місяці спостерігається дедалі більша нерівність між Росією і Україною у сфері сучасного відносно далекобійного (до 150 км) озброєння, а також систем протиповітряної оборони. Російські військові об'єкти, розташовані далеко від лінії фронту, стають мішенями (наприклад, було знищено штаб Чорноморського флоту в Севастополі і збито літаки над Чорним морем), а значна частина самого Чорноморського флоту була змушена перебазуватися в порти на північнокавказькому узбережжі через страх перед атаками.

Водночас росіяни провели безпрецедентне мінування підступів до своїх позицій і не відчувають нестачі артилерійських снарядів в умовах, коли постачання боєприпасів в Україну значно нижче обіцяних об’ємів. Результат очевидний.

«Бойові дії вже не такі динамічні, як раніше, і я б очікував, що в найближчі місяці вони активізуються з російського боку. Напередодні президентських виборів у березні Кремль вимагатиме від армії значних успіхів», - вважає російський економіст.

Кремль може бути задоволений минулим роком

Оцінюючи стан російського виробництва зброї на початку 2024 року, Інозємцев вважає, що воно здатне дати армії Росії те, що їй потрібно. Жахливі втрати техніки за перший рік війни досі не компенсовані, але те, що війська втрачають на щоденно, вдається поповнювати.

«Розрахунки української сторони, яка до літа вважала, що російські запаси скорочуються (говорили, наприклад, про те, що у Москви залишилося в 5 разів менше ракет, ніж вона використала з початку війни), можуть виявитися абсолютно помилковими. Адже за цей час кількість збройових заводів зросла майже на чверть (на 360), а їхній штат - на 520 тисяч нових працівників», - йдеться в статті.

Росія не лише купує за кордоном технології, яких їй бракує (наприклад, безпілотники в Ірані або артилерійські боєприпаси в Північній Кореї), але й розвиває їх виробництво у себе вдома. Вже наступного року новий завод у Татарстані почне виробляти безпілотники за іранською ліцензією. В Україні аналогічне підприємство турецької компанії Bayraktar будуватимуть ще півтора року, а плани локалізації виробництва західної техніки все ще залишаються планами. І навіть капітальний ремонт переданих Києву німецьких танків здійснюватиметься в Польщі, Литві або Німеччині.

Москва також не страждає від нестачі західних електронних компонентів, які масово ввозяться контрабандою.

«Кремль, за всіма ознаками, задоволений військово-промисловими результатами 2023 року. Його новою стратегією стала війна до вичерпання ресурсів противника, а це може тривати роками. У 2024 році військовий бюджет Росії дорівнюватиме 6% ВВП, що стане рекордним показником за всю пострадянську епоху. Однак, хоча майже кожен третій рубль з державної скарбниці піде на військові цілі в наступному році і через рік, я не бачу в цьому особливого ризику для фінансів Російської Федерації. На відміну від часів СРСР, коли військова промисловість була державою в державі і постійне зростання витрат висмоктувало кров з економіки країни, сьогодні військова промисловість і державні оборонні витрати слугують розвитку багатьох галузей і регіонів», - пише Інозємцев.

Найбільше зростання реальних доходів населення зафіксовано в областях, де найбільше населення було мобілізовано до армії і де сконцентрована оборонна промисловість. Оскільки значна частина військових витрат фінансується за рахунок запозичень і друкування грошей, скорочення соціальних статей державного бюджету, яке могло б підірвати основи режиму, не варто очікувати.

Війна Росії проти України, яка триває вже майже 2 роки, - це щось абсолютно нове, якщо брати до уваги методи, що використовуються в ній. Хоча вона ведеться ядерною державою з одного боку і країною, яку підтримують понад 50 найрозвиненіших країн світу з іншого, противники воюють без застосування найефективнішої і руйнівної зброї.

Вражаючі успіхи західних коаліцій в Іраку в 1991 і 2003 роках були пов'язані насамперед з тим, що у військових діях використовувалися найсучасніші неядерні засоби ураження, які не застосовуються в Україні. Масштаби застосування військових технологій також все ще залишаються обмеженими. З початку війни Росія застосувала не більше 3 тисяч ракет і плануючих авіабомб, тоді як у 2003 році лише за 2 місяці бойових дій в Іраку США завдали по супротивнику 30 тисяч ударів аналогічною зброєю. Маючи такий обмежений масштаб операцій, Росія може не турбуватися про забезпечення своєї армії основними видами озброєння і боєприпасів.

Все залежить від поставок із Заходу

На завершення слід зазначити дві речі. З одного боку, західні союзники України дуже запізнилися з підтримкою Києва військовими методами і занадто довго вірили, що санкції, накладені на Москву, можуть змусити Путіна припинити війну. Таким чином, Україна отримала занадто мало зброї і, що не менш важливо, навіть не почала інтенсивно розвивати власне виробництво озброєнь, покладаючись на західну допомогу навіть тоді, коли політики США і ЄС зовсім не готові надати її в масштабах, що відповідають потребам фронту.

З іншого боку, Росія змогла пристосуватися до стану війни, використовуючи оборонну промисловість як фактор економічного зростання і підвищення лояльності населення країни до Кремля. Російський оборонно-промисловий комплекс сьогодні швидко створює високооплачувані робочі місця і зарекомендував себе як один з найкращих підрядників. І саме потреби війни змусили російську владу прискорити фінансування реального сектору економіки, проти чого довго і наполегливо виступали «ліберали» з Міністерства фінансів і Банку Росії. Так військовий сектор економіки надовго став джерелом гарних новин для Путіна і його кліки.

«На мою думку, у 2024 році ситуація на фронті залежатиме виключно від того, чи зможуть союзники в багато разів збільшити постачання Україні техніки та боєприпасів. А при збереженні їх на нинішньому рівні можна не сумніватися, що російська військова промисловість подбає, щоб її армія була краще забезпечена, ніж українська», - пише російський економіст.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі