Аналітики назвали цілі, які Україна зможе атакувати ракетами ATACMS

Поділитися
Аналітики назвали цілі, які Україна зможе атакувати ракетами ATACMS © Getty Images
Основною ціллю може стати російська авіація.

Американські ракети ATACMS, які надійшли на озброєння ЗСУ, дозволять українським військовим послабити російську логістику і завдавати ударів у глибокий тил ворога, зокрема по аеродромах. Утім через місяці затримки із голосуванням у Конгресі армія РФ могла підготуватися, щоб зменшити оперативний ефект, яке дасть далекобійне озброєння.

Про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що ракети ATACMS із касетними боєголовками допоможуть Силам оборони наносити ефективніші удари по російським аеродромах і знищити більше літаків та вертольотів.

«Такі атаки можуть спонукати армію РФ відвести свою авіацію подалі від лінії зіткнення. Наразі росіяни інтенсивно використовують літаки для авіаударів по позиціях ЗСУ. Відведення на аеродроми подалі від фронту матиме незначний вплив на оперативність атак», ‒ припустили в Інституті.

Водночас поява далекобійних ракет становитиме загрозу для складів із боєприпасами, тому росіянам доведеться їх укріплювати або розосереджувати по окупованій території.

Також ATACMS розширить коло потенційних цілей у глибокому тилу росіян, серед яких логістичні об’єкти та мости.

«Атаки по російській логістиці та авіації в глибокому тилу, ймовірно, матимуть оперативне значення, але тільки якщо українські сили успішно скоординують їх з наземними операціями, щоб використати ослаблені можливості росіян у результаті таких ударів», ‒ підсумували в ISW.

Нагадаємо, ракети ATACMS були включені до пакету військової допомоги на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден схвалив 12 березня. Протягом останніх тижнів ракети, які можуть бити на 300 кілометрів, таємно доставили в Україну.

Це вже не перша передача Україні ракет ATACMS. Як повідомляли ЗМІ, восени Київ отримав ракети ATACMS типу Block I з радіусом дії близько 160 кілометрів. Вперше ЗСУ застосували ці ракети для ударів по військових базах у Бердянську та Луганську в середині жовтня 2023 року, а також, імовірно, по військовому аеродрому в Джанкої уранці 17 квітня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі