Новообраний президент Тайваню сподівається, що Китай вестиме переговори з владою острова 

Поділитися
Новообраний президент Тайваню сподівається, що Китай вестиме переговори з владою острова  © EPA/ RITCHIE B. TONGO
Пекін, однак, вважає Лая сепаратистом та раніше вже неодноразово відмовляв йому в пропозиції переговорів. 

Китай повинен мати впевненість вести переговори з законно обраним урядом Тайваню, заявив у четвер, 25 квітня, новообраний президент острова Вільям Лай, призначаючи нову команду з питань національної безпеки та дипломатії на тлі того, що він назвав безпрецедентними викликами. Про це повідомляє Reuters.

Лай, який вступає на посаду президента 20 травня, не подобається Пекіну. Китай називає його небезпечним сепаратистом. Сам Лай неодноразово пропонував переговори з Пекіном, але отримував відмову від Китаю.

Виклик, який стоїть перед новою командою з питань безпеки острова безпрецедентний, враховуючи посилення тиску з боку Китаю, сказав Лай журналістам, оголошуючи про оновлення команд, до яких увійшли посадовці з нинішньої адміністрації.

Він знову запропонував поговорити з Пекіном.

"Я дуже сподіваюся, що Китай матиме впевненість у взаємодії з обраним і законним урядом, якому довірився народ Тайваню. Це правильний шлях для обміну", - сказав він.

Лай також вважає, що Пекін не матиме підтримки серед тайванської громадськості, якщо він буде залучати тайванську опозицію лише за допомогою "політичних передумов", завуальовано натякаючи на опозиційну партію Гоміндан, лідери якої останніми місяцями часто відвідують Китай.

Китайський офіс у справах Тайваню заявив, що Лай не представляє основну громадську думку острова, оскільки не набрав більшості голосів виборців, а результат голосування не змінює того факту, що Тайвань є частиною Китаю.

Пекін неодноразово наголошував, що будь-які переговори можуть відбутися лише в тому випадку, якщо уряд Тайваню визнає, що обидва боки Тайванської протоки є частиною "єдиного Китаю". Таку позицію відкидає Лай і президент острова Цай Інвень.

Генеральний секретар Ради національної безпеки Тайваню Веллінгтон Ку замінить на посаді міністра оборони Чіу Куо-ченга. Ку заявив про намір перешкоджати будь-якому китайському авантюризму щодо Тайваню "скоординованими діями" з союзниками в регіоні та демонструвати світові рішучість острова захищати себе, зміцнюючи обороноздатність.

"Наша головна мета - ускладнити розрахунки іншої сторони протоки, щоб скласти графік можливих необдуманих дій", - сказав він, стоячи на сцені разом з Лаєм та іншими новими міністрами.

За словами Лая, Ку на посаді голови Ради національної безпеки змінить нинішній міністр закордонних справ Джозеф Ву, а новим міністром закордонних справ стане чинний генеральний секретар канцелярії президента Лін Чіа-Лунг.

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, всупереч рішучим запереченням острова, протягом останніх років посилив військовий і політичний тиск на Тайбей. Пекін також ніколи не виключав можливості використання сили для “возз'єднання” з Тайванем. 

Президентські вибори на Тайвані не потішили Китай, хоча “китайський чинник” і став важливим складником тайванської виборчої кампанії. Більшість тайванців не хоче бути частиною КНР, а погрози та безкомпромісність китайського уряду обернулися протилежними результатами вже треті вибори поспіль. Про деталі цих виборів і те, чому вони важливі для України, читайте в статті Наталії БутирськоїТайванські вибори та Україна: Китаю все важче”.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі