В Туреччині інфляція досягла 70% за рік – що відбувається у сусідів України

Поділитися
В Туреччині інфляція досягла 70% за рік – що відбувається у сусідів України © pixabay.com
Здається, що одна з найпотужніших країн чорноморського регіону котиться  в економічну прірву

Річна інфляція в Туреччині за оцінкою експертів може досягти за результатами року рекордного показника 70% за рік. Центральний банк Туреччини діє, але не активно і не продовжує зростання процентних ставок, не стримуючи економіку за класичними монетаристським підходом. Разом з інфляційними процесами, мінімальна заробітна плата зросла, а ціни на продукти теж стали значно дорожчими, пише Bloomberg.

Туреччина наближається до інфляційного рекорду

Міжнародний валютний фонд прогнозує рівень інфляції в країні на одному з найвищих у світі рівні – п'яте місце серед інших глобальних показників.

Офіційні показники за даними турецького центробанку складають 36% на кінець року. Проте і регулятор визнає, що ключем до стабілізації ситуації є заспокоєння інфляційної хвилі внаслідок зростання заробітних плат та цін на продукти.

Інфляція скоротиться, але що буде далі?

Аналітики зазначають, що наразі темпи інфляції можуть скоротитися у місячному вираженні до 4%, що на третину менше попередніх показників. Проте знецінення ліри залишається значним у річній оцінці. 

Комбінація політики і потреб – уряд перед дилемою

Ймовірно, що суттєвий тиск на інфляцію є внаслідок проведення у березні місцевих виборів. Ці вибори змушують скорочувати податковий тиск, щоб задовольнити електорат міст та цілих регіонів. Ці виборці в основному сьогодні не бажають залишати на посадах керівників, які презентують пропрезидентські сили. Саме тому центробанк у скрутному становищі, як і фіскальна служба. Адже всі їхні заходи щодо “закручування” інфляційних процесів не дають результату внаслідок політичних поточних потреб уряду.

Водночас аналітики не дають чіткої визначеності щодо катастрофічних наслідків чи повного заспокоєння інфляційних процесів і не виключають поступове ринкове врівноваження економіки Туреччини, якщо уряд припинить наповнювати країну не забезпеченою грошовою масою.

Євросоюз погодив новий пакет санкцій проти Росії, до якого вперше увійшли китайські та індійські компаній, що підтримують РФ. Заходи стосуються трьох компаній у материковому Китаї та однієї в Індії, а також підприємств у Шрі-Ланці, Туреччині, Таїланді, Сербії та Казахстані.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі