США створюють міжнародну коаліцію для захисту суден у Червоному морі від атак хуситів

Поділитися
США створюють міжнародну коаліцію для захисту суден у Червоному морі від атак хуситів © EPA-EFE/Terje Pedersen NORWAY OUT
Хусити обстрілюють і атакують кораблі у Баб-ель-Мандебській протоці.

Сполучені Штати Америки планують збільшити морські сили у Червоному морі, щоб захистити комерційні кораблі від атак єменських хуситів, які перешкоджають рух міжнародними судноплавними шляхами. Американці збирають морську коаліцію з різних країн для протидії цій загрозі.

Безпекою у регіоні займається міжнародна коаліція з 39 країн-членів під командуванням П'ятого флоту ВМС США. Підрозділ цих сил базується у Бахрейні і має назву Task Force 153, сказав речник Ради національної безпеки Джон Кірбі, слова якого цитує CNBC.

Збільшення військової присутності відбувається на тлі того, що багато компаній призупинили свою судноплавну діяльність вздовж популярного маршруту Суецького каналу через підвищену загрозу з боку хуситів. Зокрема нафтовий гігант BP оголосив у понеділок, що тимчасово призупинить судноплавство в Червоному морі, приєднавшись до таких компаній як Maersk, MSC та інші.

Розширений флот підрозділу Task Force 153 спрямують на стримування подальших нападів хуситів, оскільки США спостерігають за потенційними спалахами регіонального конфлікту на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАСом. До цього американські військові збили десятки безпілотників хуситів, які прямували до комерційних суден.

Міністр оборони Ллойд Остін зараз перебуває з візитом в Ізраїлі. У вівторок у нього запланована низка зустрічей з регіональними чиновниками, щоб обговорити подальші заходи у відповідь на атаки хуситів. Кірбі сказав, що очікує, що після цих зустрічей оголосять більше деталей про стратегію оборони Червоного моря.

Протягом останніх тижнів єменське повстанське угрупування хуситів вчинило низку атак за допомогою безпілотників на комерційні судна, що перетинали Червоне море. Підтримувані Іраном хусити раніше попереджали, що «будь-яке судно, пов'язане з Ізраїлем, є «законною ціллю», поки не закінчиться війна в Газі».

Остін назвав удари хуситів «безрозсудними» і такими, що порушують міжнародне право.

«Ми вживаємо заходів для створення міжнародної коаліції для протидії цій загрозі», - заявив він у понеділок в Ізраїлі.

Чому цей маршрут такий важливий

Баб-ель-Мандебська протока (відома як «Ворота сліз») – це протока шириною 32 км, яка відома своєю небезпечністю для судноплавства. Вона розташована між Єменом на Аравійському півострові і Джибуті та Еритреєю на африканському узбережжі.

Це маршрут, яким судна можуть дістатися з півдня до Суецького каналу, який сам по собі є основною судноплавною магістраллю. Обхід його означає, що суднам доводиться обирати набагато довші маршрути, наприклад, огинати південну Африку.

Щороку через нього проходить близько 17 000 кораблів і 10% світового товарообігу. Будь-яке судно, що прямує через Суецький канал до Індійського океану або з нього, має пройти цей шлях.

Нагадаємо, американський есмінець збив три ракети для ударів по наземних цілях, а також кілька безпілотників, запущених силами хуситів із Ємену по Ізраїлю.

У листопаді єменські хусити захопили у Червоному морі вантажне судно, яке частково належить ізраїльському підприємцю.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі