Перебільшення щодо втручання Росії може призвести до посилення дезінформації — Foreign Affairs

Поділитися
Применшення ризику допомагає іноземним пропагандистам — але й перебільшення також.

Республіканець із Техасу Майкл Маккол, який очолює Комітет у закордонних справах Палати представників заявив, що "російська пропаганда пробралася в США й інфікувала значну частину бази моєї партії". Демократка з Каліфорнії та колишня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі зробила аналогічну заяву на початку року, коментуючи протести, що вимагають припинення вогню в Секторі Гази.

Подібні слова, що лунають із різних куточків політичного спектра, об'єднує кілька тривожних моментів. Вони звинувачують іноземне втручання в проблемах, витоки яких явно внутрішні. Вони мають на увазі, що іноземна дезінформація ефективно впливає на значну частину громадян США, але це не так. І найчастіше вони подаються без доказів, вважає журнал Foreign Affairs.

Зрозуміло, що операції іноземного впливу можуть спричинити певні збитки для суспільств. Насправді, коли чиновники перебільшують ефективність іноземних операцій впливу, найбільше від цього виграють ті самі режими, які їх продукують. Але правильним є і зворотне — перебільшуючи силу пропаганди, є ризик посилити не тільки початкову брехню, а й іще більш руйнівний наратив, що поляризує, що американськими політиками якимось чином керують дистанційно, і що громадяни США не володіють свободою волі. 

"Найчастіше російська дезінформація повторює тези американських крайніх правих, а не навпаки", — зазначає журнал.

Підрив пропагандистських зусиль зловмисних іноземних гравців — важлива робота, але її необхідно робити ретельно, точно і пропорційно. Перебільшення результатів іноземних кампаній впливу служить тільки іноземним агентам.

Це сприяє формуванню конспірологічного світогляду, за якого примарні вороги нібито створюють розбіжності, а довіра до відкритих демократичних дебатів підривається. Найголовніше, неправдиві заяви про таємне іноземне втручання звільняють лідерів США від відповідальності за стан політичного дискурсу в країні.

Нагадаємо, що газета The Guardian повідомляла, що Росія використовує механізми перевірки фактів для поширення дезінформації. Величезна кількість дезінформації вже була поширена Росією після вторгнення в Україну — і ще більше буде поширюватися під час виборів у США, Великій Британії та Європі.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі