Європа повинна менше говорити й більше готуватися до російської загрози — президент Фінляндії

Поділитися
Європа повинна менше говорити й більше готуватися до російської загрози — президент Фінляндії © ec.europa.eu
Стубб закликав союзників утриматися від "войовничої" риторики щодо нападу Росії.

Президент Фінляндії Александр Стубб закликав інших лідерів країн НАТО готувати свої армії до потенційного конфлікту, замість того, щоб говорити про загрозу нападу Росії. Стубб сказав Financial Times, що нещодавні публічні попередження про російську агресію за межами України відволікають європейські країни від того, на чому вони повинні зосередитися: негайної допомоги Києву та підготовки своїх збройних сил. Водночас президент Фінляндії не вірить, що Москва нападе на країну НАТО до 2030 року.

"Я дещо стурбований цими досить войовничими заявами про те, що Росія збирається випробувати статтю 5 [положення НАТО про колективну оборону], і що Європа буде наступною на черзі. Я думаю, ми повинні бути готові до цього, але вважаю, що це малоймовірно", - сказав Стубб, який вступив на посаду минулого місяця.

Але він закликав усі європейські держави бути “більш підготовленими”. 

“Ви повинні бути готові до найгіршого, щоб уникнути його", - додав президент.

Підтримка Києва в найближчі місяці має першорядне значення, оскільки глава Кремля Владімір Путін "почувається дуже впевнено" і прагне використати "вікно можливостей", щоб прорвати оборону України на лінії фронту в період до вересня, зазначив Стубб.

Стубб сказав, що Європа має "вікно можливостей на кілька років", аби змінити своє мислення і вийти зі “стану сну” після холодної війни, коли надто багато країн вважали війну малоймовірною.

"Для Альянсу і [Європейського] Союзу йдеться не лише про підготовку прифронтових держав, а про підготовку кожного. Хороша новина полягає в тому, що ми готові, незважаючи ні на що", - додав він.

Серед заходів, які повинні розглянути інші європейські країни, Стубб згадав призов до армії, який є обов'язковим у Фінляндії.

Фінляндія стала членом НАТО минулого року, подавши заявку через кілька тижнів після початку повномасштабної війни Путіна проти України, і це рішення змінило десятиліття нейтралітету країни. Після вступу Фінляндії безпосередній кордон Альянсу з Росією збільшився на 1340 км.

“Ми не хвилюємося з цього приводу, але ми готові", - відповів Стубб на запитання про військові плани Росії щодо збільшення своєї присутності вздовж кордону з Фінляндією.

За його словами, базовий сценарій Фінляндії полягає в тому, що до 2030 року Росія все ще матиме авторитарного лідера і поповнить свою армію приблизно до того ж рівня, який був до початку війни.

Стубб закликав країни НАТО "підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, особливо на нинішньому етапі, щоб відбити весняний наступ Росії.

“Росіяни розуміють, що їхнє вікно можливостей почне закінчуватися наприкінці серпня, на початку вересня. Ось чому для нас дуже важливо допомогти Україні саме зараз", - пояснив він.

Цього року від низки європейських лідерів - від Польщі, Німеччини та Швеції до Великої Британії та Естонії, пролунав потік попереджень про те, що Росія може напасти на країну НАТО протягом наступних трьох-десяти років.

Риторика президента Франції Еммануеля Макрона також стала значно жорсткішою щодо Росії, а цього тижня головний дипломат ЄС заявив, що війна в Європі за межами України "більше не фантазія". Такі попередження ґрунтуються на тому, що РФ переходить до економіки воєнного часу й стрімко збільшує свої оборонні витрати, а також обіцяє збільшити кількість військ на кордоні з НАТО.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі