«Яндекс» може продати всі російські активи одним махом – Reuters

Поділитися
«Яндекс» може продати всі російські активи одним махом – Reuters © EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Вартість угоди оцінюють у 5-6 млрд доларів

Голландський холдинг технологічної компанії Yandex N.V. («Яндекс») розглядає можливість продажу всіх своїх російських активів за один раз, а не лише контрольного пакету акцій. Угоду намагаються реалізувати до кінця 2023 року, повідомляє Reuters із посиланням на трьох осіб, близьких до цього питання.

Запланована реструктуризація «Яндексу» має на меті повернути частину коштів акціонерів за рахунок продажу своїх основних російських бізнесів, що приносять дохід – пошуковика та замовлення автомобілів. Потім компанія планує розвивати інші напрямки бізнесу на міжнародному рівні.

За словами одного з співрозмовників, Yandex N.V. може продати 100% холдингової компанії, створеної в Калінінградській області Росії. Інший сказав, що повний вихід Yandex N.V. цілком імовірний, хоча це ще не остаточно вирішене питання. Третє джерело повідомило, що Yandex N.V. повністю розірве відносини з Росією. Джерела пояснили, що покупці можуть не придбати 100% активів, оскільки менеджмент «Яндекса» та інші російські інвестори, можливо, намагатимуться отримати свою частку.

Один із співрозмовників оцінив загальну вартість угоди в 560 мільярдів рублів (6,18 мільярда доларів), враховуючи 50% знижку, яку Кремль вимагає при продажу закордонних активів. Інша людина сказала, що сума угоди складе близько 5 мільярдів доларів.

У травні джерела повідомили Reuters, що російські мільярдери подали заявки, запропонувавши близько 7 мільярдів доларів за половину компанії. Контрольний пакет (51%) мали розділити між собою «консорціум російських мільярдерів», а 49% – мали залишитися у нідерландської Yandex N.V.

Нагадаємо, співзасновник «Яндекса» Аркадій Волож офіційно звернувся до ЄС з проханням скасувати санкції проти нього. Це сталося одразу після того, як Волож засудив «варварське вторгнення» Владіміра Путіна в Україну – через півтора роки після вторгнення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі