Суд заочно виніс вирок колишньому міністру освіти Табачнику у справі про держзраду

Поділитися
Суд заочно виніс вирок колишньому міністру освіти Табачнику у справі про держзраду
Ексміністра засуджено до 15 років позбавлення волі

Колишнього міністра освіти і науки України (2010-2014) Дмитра Табачника, звинуваченого у державній зраді, було засуджено до 15 років позбавлення волі. Оскільки колишній топпосадовець переховується від органів правосуддя поза межами України, вирок йому винесено заочно.

Ексміністра «визнано винним у державній зраді, пособництві державі-агресору та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). Йому призначено 15 років позбавлення волі», – йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора від 21 березня.

Зазначається, що прокурори довели у суді, що засуджений, перебуваючи на території РФ та захоплених українських територіях, проводив підривну діяльність проти України.

«Колишній міністр освіти і науки організовував та координував діяльність голів російських окупаційних адміністрацій в Херсонській та Запорізькій областях. Зокрема, консультував їх з питань проведення псевдореферендумів, а також курував підготовкою до незаконного «волевиявлення». Крім того, навесні 2022 року він у змові з «заступником постійного представника голови чеченської республіки на території АР Крим» заволодів сільгосптехнікою підприємства в окупованому Мелітополі під виглядом «купівлі-продажу». «Кадирівець» забезпечував силову підтримку вчинення оборудки і транспортування викраденого до півострова», – зазначають в Офісі Генпрокурора.

Нагадаємо, у січні 2023 року суд, за ініціативою Служби безпеки України, арештував майно Табачника на суму понад 2 млн доларів – нерухомість, земельні ділянки та гроші в іноземній валюті. У травні СБУ оголосила нову підозру колишньому міністру освіти – у співпраці з ФСБ РФ та причетності до грабунків на окупованих територіях Запорізької області.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі