Розширення дипломатичної присутності в Африці: Україна відкрила посольство у ще одній країні  

Поділитися
Україна та Демократична Республіка Конго встановили дипвідносини ще в 1999 році, однак співпраця активізувалася саме в попередні кілька років.

У Демократичній Республіці Конго офіційно розпочало роботу українське посольство. Україна продовжує розширювати дипломатичну присутність, зокрема на Африканському континенті, повідомив український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Instagram

Посольство України розташоване в дипломатичному кварталі столиці ДРК. Його робота сприятиме активізації співпраці з партнерами в Демократичній Республіці Конго, зокрема у торгівлі, сільському господарстві, промисловості, енергетиці, освіті та інформаційних технологіях.

ДРК називають “серцем Африки” — це друга за площею країна на Африканському континенті та одинадцята у світі.

Україна та Демократична Республіка Конго встановили дипломатичні відносини ще в 1999 році, однак співпраця активізувалася саме в попередні кілька років.

Український президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером ДРК Феліксом Чесікеді у серпні 2022 року. У березні 2024 року в Ужгороді офіційно відкрилося Почесне консульство ДРК.

Кулеба також розповів, що український контингент брав участь в Місії ООН зі стабілізації в Конго. Станом на початок повномасштабної війни там перебували понад 260 військових України — найбільший контингент, 78% українських миротворців у світі на той час. З початком повномасштабного вторгнення Росії Україна ухвалила рішення вивести контингент з Конго та інших країн.

Також наша країна традиційно співпрацювала з Конго у сфері освіти, зокрема, у 2021-2022 роках в Україні навчалися 419 студентів з ДРК.

Демократична Республіка Конго була однією з небагатьох країн Підсахарської Африки, яка підтримала резолюцію Генасамблеї ООН “Територіальна цілісність України” в березні 2014 року. ДРК також проголосувала за чотири з шести українських резолюцій Генасамблеї ООН після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Dmytro Kuleba (@dmytro_kuleba)

Україна розширює дипломатичну присутність в Африці — це частина стратегії з розвитку відносин з країнами континенту та протидії впливу РФ у світі. 

У своєму протистоянні із Заходом Росія намагається заручитися підтримкою Глобального Півдня. РФ і далі позиціонує себе як захисницю інтересів колишніх колоній і фальшиво вдає, нібито вона — великий друг африканського континенту. У цій позиції Кремля немає ні краплі щирості. Зате є багато фальші й прагнення використати країни Глобального Півдня у власних егоїстичних інтересах. Про це пише Петро Герасименко в статті “Африканські ігри Путіна: лукавий московський антиколоніалізм”.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі