Путіна зупинила реформа місцевого самоврядування – нобелівський лауреат Роджер Майєрсон

Поділитися
Путіна зупинила реформа місцевого самоврядування – нобелівський лауреат Роджер Майєрсон
Патріотизм залежить від певності, що політична система здатна служити інтересам народу.

Реформа місцевого самоврядування стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну.

Таку думку висловив Роджер Майєрсон, лауреат Нобелівської премії з економіки 2007 року на благодійній вечері KSE Foundation у Нью-Йорку 17 вересня.

Про це йдеться у статті «Реформа, яка зупинила Путіна», опублікованій у журналі Forbes Ukraine (випуск жовтень-листопад 2022).

Мужність України у протистоянні російській агресії здивувала весь світ. Українці у всіх регіонах країни виявили величезну рішучість захищати батьківщину.

Майєрсон нагадав, що у квітні 2014 року все виглядало інакше: жменька сепаратистів у Донецьку та Луганську практично не зустрічала опору.

На його думку, патріотизм залежить від впевненості, що політична система здатна слугувати інтересам народу. Така впевненість в Україні зміцніла завдяки реформам, які український уряд провів з часів Революції гідності.

«Найважливішою, на мою думку, стала реформа місцевого самоврядування. Вона стала одним із головних чинників, які зміцнили бажання українців боротися за свою країну. Громадяни готові ризикувати життям та захищати батьківщину, бачачи зв'язок між служінням державі та власній громаді», — вважає Майєрсон.

Під час децентралізації, яка здійснювалась із 2015-го, створено нову систему органів місцевого самоврядування. Вони отримали право розпоряджатися значною часткою місцевих податків та витрачати їх на надання громадських послуг. В результаті покращала система державних витрат.

На місцях з'явилися виборні лідери, які мають реальні повноваження для організації та підтримки місцевої самооборони.

Роджер Майєрсон також висловив думку, що важливу роль місцевого самоврядування слід враховувати під час планування повоєнного відновлення України. Воно залежатиме як від зміцнення зв'язків з Європою, так і від підвищення здатності місцевих органів влади служити своїм громадам.

Нагадаємо, на думку низки експертів, неоімперіалізм путінської Росії веде її до неминучого краху.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі