«Хаббл» відзначив 34-річчя новим вражаючим знімком

Поділитися
«Хаббл» відзначив 34-річчя новим вражаючим знімком "Хаббл" зробив знімок туманності Гантель © NASA
Він сфотографував туманність Гантель.

Телескоп "Хаббл" був запущений на орбіту 34 роки тому, за цей час він зробив безліч вражаючих знімків далекого космосу. На нове зображення, опубліковане з нагоди річниці апарату, потрапила туманність Гантель, повідомляє Space.com.

Туманність Гантель або М76 - це двопорожнина оболонка газу, що розширюється, яка була випущена вмираючою зіркою, розташованою в центрі. Вона знаходиться на відстані 3400 світлових років від Землі у сузір'ї Персея.

Вона нагадує повітряну кулю, «затиснуту посередині поясом», облямовану кільцем газу, що світиться, і пилу, викинутим центральною зіркою, коли в неї закінчилося паливо. Температура зірки перевищує 130 тисяч градусів Цельсія, що приблизно в 24 рази вище за температуру поверхні Сонця. Це один із найгарячіших відомих зіркових залишків.

На знімку «Хаббла» видно, що зовнішні шари зірки утворюють навколо неї кільце у формі гантелі, в якому знаходяться згустки газу завдовжки від 17 до 56 мільярдів кілометрів. Кожен містить масу, відповідну трьом масам Землі. Ймовірно, що це кільце було сформоване подвійною системою, але сама друга зірка не помітна на фото «Хаббла».

Матеріал, який можна побачити на зображенні, викидається в космос на швидкості понад три мільйони кілометрів на годину. Як заявили вчені з команди «Хаббла», це досить швидко, щоб дістатися Землі до Місяця всього за сім хвилин.

Раніше «Хаббл» зробив два нові знімки Юпітера, на які потрапили протилежні півкулі газового гіганта. На них, зокрема, можна помітити смуги ураганів, вітри в яких дмуть зі швидкістю сотні кілометрів на годину.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі