В Кабміні планують реформу, яка посилить роль прем’єра – ЗМІ

Поділитися
Із структурного керівника глава уряду отримає реальні важелі впливу на всі міністерства.

В Кабінеті міністрів України планують масштабне скорочення міністерств за схемою утворення Центру уряду. Його проєкт планують презентувати на засіданні Координаційної ради з питань реформи державного управління уже в травні, пише видання «Українська правда» із посиланням на міністра Кабміну Олега Немчінова.

Очікується, що замість 20 маленьких ручних Секретаріатів у кожному з міністерств утвориться єдина величезна структура, яку координуватиме прем’єр.

«Ми будемо працювати, щоб регламентну роботу, яка зараз зосереджена в Секретаріаті Кабміну і чотирьох так званих регламентних міністерствах – Мін'юсті, Мінекономіки, Мінфіні і Мінцифри (кожне з цих міністерств має погодити проєкт рішення перед його ухваленням урядом) – передати на майданчик новоствореного Центру уряду», - заявив Немчінов.

«Бажання укрупнити міністерства загалом нескладно зрозуміти. Це дозволяє зменшити кількість точок ухвалення рішень, усунути надлишкові погодження, паперову тяганину, і тим самим пришвидшити проходження питань через уряд.   … Однак таке механічне об'єднання відомств не вирішує структурну проблему українського уряду. Біда не лише у кількості міністерств, а й у тому, що кожне з них – це окрема цитадель, яка живе власним життям», - зазначає видання.

Автори зазначають, що якщо зараз на основні чотири міністерства – Мін'юсті, Мінекономіки, Мінфіні і Мінцифри – може впливати хіба Банкова, то Центр уряду може  перетворити прем'єра з номінального глави уряду на реального суб'єкта ухвалення рішень та відчутно посилити його роль.

Нагадаємо, на початку березня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував реформу уряду, завдяки якій буде скорочено кількість міністерств на третину. Водночас буде створено Центр Уряд, де будуть зосереджені допоміжні адміністративні функції.

Також є інформація, що уже наступного тижня парламент звільнить низку міністрів, якщо чинним керівникам знайдуть заміну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі