Україна, РФ та Туреччина останні два місяці домовлялися про судноплавство у Чорному морі ‒ Reuters

Поділитися
Україна, РФ та Туреччина останні два місяці домовлялися про судноплавство у Чорному морі ‒ Reuters © EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Україна з невідомих причин припинила переговори, вказують джерела агентства.

Протягом останніх двох місяців Україна, Росія та Туреччина вели переговори щодо угоди про забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі.

За інформацією чотирьох неназваних джерел Reuters, Київ несподівано вийшов з переговорів, попри досягнуту згоду щодо тексту угоди, який мала оголосити Анкара.

Агентство зазначає, що посередником у цих переговорах виступила Туреччина після підтримки з боку Організації Об'єднаних Націй. Угода була досягнута в березні з метою забезпечення безпеки торговельного судноплавства в Чорному морі. Навіть якщо Україна не бажала офіційно підписувати угоду, Київ погодився на те, щоб президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про це 30 березня, за один день до важливих регіональних виборів.

«У останній момент Україна несподівано вийшла з переговорів, тому угода зірвалася», ‒ заявив один з джерел, підтверджуючи такий хід подій. Цю версію підтвердили ще троє осіб. Україна, Росія і Туреччина відмовилися коментувати ситуацію.

Чорне море відіграє ключову роль у транспортуванні товарів для України та Росії на світові ринки, зокрема зерна, добрив та нафти. Згідно з текстом угоди, який був доступний агентству Reuters, Туреччина, «в рамках своїх посередницьких зусиль», досягла згоди з Україною і Росією щодо забезпечення вільного і безпечного судноплавства торговельних суден у Чорному морі відповідно до Конвенції Монтре.

Угода передбачала надання гарантій безпеки торговельним суднам у Чорному морі як з боку Москви, так і з боку Києва. Обидва зобов'язалися не атакувати, захоплювати або обшукувати суден, якщо вони перевозять цивільний вантаж або є порожніми.

«Ці гарантії не поширюються на військові кораблі та цивільні судна, що перевозять товари військового призначення (за винятком морських перевезень, погоджених сторонами в рамках міжнародних місій)», ‒ йшлося в тексті договору.

Туреччина та Організація Об'єднаних Націй сприяли укладенню Чорноморської зернової ініціативи у липні 2022 року. Ця угода дозволила безпечно експортувати через близько 33 мільйонів тонн українського зерна. Росія вийшла з цієї угоди в липні 2023 року, скаржачись на перешкоди у власному експорті продовольства і добрив.

Нагадаємо, у лютому прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна в січні вийшла на довоєнні обсяги експорту морем завдяки логістичному коридору, а по загальному обсягу експорту Україна наближається до показників до повномасштабного російського вторгнення. 

У січні Reuters попереджало, що криза судноплавства в Червоному морі через атаки хуситів може негативно вплинути на важливу для України торгівлю сільськогосподарською продукцією.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі