АМКУ оштрафував “Київоблгаз” на 7,6 мільйона гривень: серед власників є компанія, яку пов'язують з Дмитром Фірташем

Поділитися
АМКУ оштрафував “Київоблгаз” на 7,6 мільйона гривень: серед власників є компанія, яку пов'язують з Дмитром Фірташем © pixabay.com
Штраф виписано за зловживання монопольним становищем щодо громадян та компаній

Двома окремими позиціями рішення, Антимонопольний комітет оштрафував акціонерне товариство “Оператор газорозподільної системи “Київоблгаз” на 3 млн гривень та на 4,64 млн гривень. Претензія АМКУ – зловживання монопольним становищем.

Як зазначено в офіційному повідомленні Антимонопольного комітету, в першому випадку основною є претензія з порушення законодавства про захист економічної конкуренції “у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах території Київської області”.

Дії товариства на думку АМКУ, могли призвести до “ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку”.

За другою позицією,  АТ “Оператор газорозподільної системи “Київоблгаз” оштрафовано на понад 4 млн гривень за “зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуг з приєднання до газорозподільної системи, але вже щодо суб’єктів господарювання. Зокрема, претензії є щодо порушення вимог про “надання послуг з гідравлічного розрахунку газопроводу та виконання робіт з проєктування і будівництва газопроводів… послуги з приєднання до ГРМ”

Хто є власником “Київоблгазу” сьогодні?

За даними аналітичної системи Youcontrol, власниками компанії є юридичні особи в Україні та за її межами, а також держава, але в особі “Нафтогазу”.

Зокрема 5,51% володіє кіпрська компанія MATHERON LIMITED. ТОВ “Омега-капітал” –  20,44%. 8,26% – у власності ТОВ “Ласфано Україна”. 18,93% акцій є у власності ТОВ “Транзит-інвест”. ПАТ “Газтек” володіє 9,8% власності. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України” зберігає за собою 25% власності.

Напередодні стало відомо, що акціонерне товариство “Черкасигаз” отримало право розподіляти газ користувачам. Це рішення суду має тимчасовий характер – до розгляду справи по суті. Проте може бути підтверджене і остаточним рішенням. Раніше “Черкасигаз” отримували разом з іншими приватними розподільниками газу, мільйонний штраф, а потім взагалі були усунуті з ринку розподілу. Рішення Київського окружного адміністративного суду на думку Міністерства енергетики сприяє інтересам “окремих осіб” та створює пряму реальну загрозу безпеці та забезпеченню енергоресурсами мешканців області.

Структура власності обох газових розподільчих компаній має схожість, зокрема певну частку в них має ТОВ “Ласфано Україна”. Як відомо, ТОВ "Ласфано Україна", повязана з Сергієм Матвійчуком, що очолював наглядову раду Надра Банку. Найбільшим бенефіціаром цього неплатоспроможного банку був Дмитро Фірташ, повідомляє Форбс.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі