У генсека РЄ Ягланда назвали дату подання офіційного прохання про помилування Сенцова

Поділитися
У генсека РЄ Ягланда назвали дату подання офіційного прохання про помилування Сенцова Завтра Ягланд подасть Путіну прохання про помилування Сенцова © Council of Europe
Український політв'язень голодує 42-й день поспіль.

Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд у понеділок, 25 червня, подасть офіційне прохання до президента РФ Володимира Путіна про помилування незаконно утримуваного в Росії українського режисера Олега Сенцова, повідомляє DW із посиланням на директора Департаменту комунікацій, заступник генерального секретаря РЄ Даніеля Гольтґена.

"У понеділок Ягланд подасть прохання про помилування Сенцова", - зазначив заступник Ягланда.

За словами Даніеля Гольтґена , керівник Ради Європи має право подати прохання згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

Він також додав, що під час візиту Ягланда до Москви у середу, 20 червня, питання звільнення українських бранців Кремля генсек РЄ не порушував. Проте на зустрічах з очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим та омбудсменом Тетяною Москальковою закликав російську сторону звільнити Сенцова "з гуманітарних міркувань".

"Російська сторона вислухала цей заклик, проте не висловила щодо нього ані підтримки, ані заперечень", - резюмував Гольтґен, додавши, що така реакція з боку РФ мотивувала генсека особисто клопотати про звільнення політв'язня.

У політв'язня Кремля, який голодує вже 42-й день, почалися проблеми з серцем і нирками – він щодня п'є 3,5 літра води, і ще два літри рідини отримує з крапельницями. Сенцов мало рухається і майже не встає з ліжка, за словами лікарів, у нього відмовляють рецептори.

Нагадаємо, 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає звільнення усіх українських бранців Кремля та готовий померти, якщо його вимоги не будуть виконані.

9 червня президент України Петро Порошенко доручив Людмилі Денісовій відвідати українських політв'язнів у РФ і анексованому Криму, а також заручників в ОРДЛО. Відвідування омбудсменами ув'язнених в Україні та Росії було узгоджене під час телефонної розмови Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним.

15 червня Денісова прибула у Салехард і попрямувала у Лабитнангі, де в колонії "Білий ведмідь" утримується Олег Сенцов, однак там їй відмовили у візиті. Пізніше Денісова констатувала, що переговори про відвідини українських політв'язнів зайшли в глухий кут.

В Україні і світі засуджують незаконне засудження Сенцова та вимагають його негайного звільнення. Так, Європейський парламент ухвалив резолюцію про масштабні порушення прав людини та переслідування українських громадян в Росії і анексованому Криму, а також зажадав, щоб російські влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова й усіх інших незаконно утримуваних громадян України.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі