Україна готова до переговорів про вступ до ЄС, сподіваюся вони почнуться в червні – посол Матернова

Поділитися
Катаріна Матернова пояснила, що будь-який етап вступу в ЄС має супроводжуватись одностайність членів Альянсу.

Україна готова до початку переговорів про вступ до Євросоюзу, заявила посол ЄС Катаріна Матернова в інтерв’ю «Українському Радіо». Вона виразила сподівання, що переговори з Україною, а також з Молдовою, розпочнуться наприкінці червня.

Матернова наголосила, що основним фактором, який впливає на будь-яку стадію вступу країни до ЄС – це одностайність серед країн-членів. Через цей процес, зазначила посол, довелося пройти всім країнам, які вступали пізніше. За її словами, якими б незначними не здавалися інтереси окремих країн-членів Альянсу, вони мають значення. 

«З огляду на це, я дуже сподіваюся, що наприкінці червня ми розпочнемо переговори з Україною та Молдовою. Політичний сигнал було надіслано ще в грудні минулого року. Україна знаходиться на правильному шляху, вона готова до переговорів», – заявила Матернова.

Водночас за її словами, готовність до початку переговорів не означає, що реформ, які треба реалізувати, більше не лишилося. Зміни необхідно впроваджувати й надалі, але їх, зазначила посол, можна буде продовжити під час перемовин.

«Тому я не можу гарантувати, але можу сказати, що дуже сподіваюся, що переговори розпочнуться в червні», – ще раз наголосила Матернова.

Говорячи про головування у Раді ЄС Угорщини, яке триватиме з 1 липня до кінця 2024 року, посол запевнила, що країна, яка головує має бути чесним медіатором, а не просувати свої урядові чи національні пріоритети. 

«Ви повинні головувати на засіданнях, але сприяти досягненню консенсусу між іншими. Я не очікую відхилень від стандарту, тому що система налаштована так, що вона не допускає великих ексцесів у цьому питанні. Країна має бути чесним посередником, інакше їй буде дуже важко проводити зустрічі, на яких їй доведеться головувати», – додала Матернова, відповідаючи на питання, чи може головування Угорщини негативно відбитися на темпах просування переговорів.

У листопаді минулого року Єврокомісія опублікувала звіт, у якому було оцінено успіх України та запропоновано кроки для подальшої євроінтеграції. У грудні лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення розпочати з Україною офіційні переговори про вступ. Це стало важливою віхою у євроінтеграції нашої країни. Також Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до ЄС. Для успішного проведення переговорів Києву доведеться виконати значний список вимог і внормувати державну політику.

У лютому президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн натякнула, що проєкт переговорної рамки щодо вступу України в Євросоюз навряд чи буде підготовлений до початку виборів в ЄС, які відбудуться в червні цього року.

Про два варіанти подальшого розвитку подій на шляху нашої країни до ЄС ‒ оптимістичний і песимістичний ‒ пише експредставник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв у статті «Вступ України до ЄС: 100 днів без переговорів. 100 днів до переговорів?».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі