РФ вивела з ладу шосту частину танків Abrams, які США передали Україні ‒ NYT

Поділитися
РФ вивела з ладу шосту частину танків Abrams, які США передали Україні ‒ NYT © EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE
Бойові машини стають уразливими для дронів.

Російські війська вивели з ладу 5 із 31 американського танка M1 Abrams, які Пентагон надіслав в Україну восени минулого року.

Ці втрати сталися протягом двох останніх місяців, пише The New York Times із посиланням на неназваного американського чиновника. За інформацією полковника Маркуса Райснера, слова якого також наводить видання, щонайменше ще три танки отримали помірні пошкодження після відправки у бій цьогоріч.

Танк Abrams вважається одним із найкращих у світі, але після появи на фронті FPV-дронів він стає усе вразливішим, оскільки безпілотники можуть поцілити у найменш захищені частини бойової машини.

Раніше експерт вважали, що безпілотникам буде важче знешкодити танки.

«Але бойові дії в Україні ще одним чином змінюють природу сучасної війни», ‒ підкреслив аналітик з питань оборони в Інституті Гудзона у Вашингтоні Джан Касапоглу.

Попри свою потужність Abrams має і слабкі місця, переважно там, де його броня найтонша: зверху, в задньому блоці двигуна і в просторі між корпусом і баштою. Зазвичай для їхнього знешкодження використовували міни, вибухівку, реактивні гранатомети і протитанкові ракетні комплекси, які працюють за принципом «вистрілив і забув».

Однак FPV-дрони з камерою, які передають оператору відео у реальному часі, є точнішими і наразі їх частіше використовують проти броньованої техніки, щоб направити у найуразливіші місця.

Також австрійський полковник додав, що безпілотники також використовують, щоб «добити» танки, які підірвалися на мінах чи підбиті ракетами. Райснер пояснив, що це робиться для того, аби машину не можна було відтягнути і поля бою і відремонтувати.

За інформацією OSINT-аналітиків сайту Oryx, які підраховують матеріальні втрати на основі візуальних підтверджень та розвідувальних даних із відкритих джерел, за час повномасштабного вторгнення Україна втратила 796 танків, 140 із яких іноземного виробництва. Втрати росіян у цьому компоненті складають понад 2900 танків, вказують аналітики. Водночас Генеральний штаб ЗСУ зазначає, що станом на ранок 20 квітня Росія втратила 7213 танків.

Нагадаємо, засновник European Resilience Initiative Center в Німеччині Сєргєй Сумленний вважає, що США запізнилися з відправкою танків Abrams. Він зазначив, що затримка у постачанні сучасних західних танків Україні дала російським військам достатньо часу, щоб побудувати добре укріплені оборонні лінії, а через протяжність лінії фронту їхня кількість занадто мала, щоб зіграти «вирішальну роль» у війні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі