Прорив поблизу Очеретиного: у DeepState вважають відповідальним керівництво 115 ОМБр

Доповнено
Поділитися
Роман Погорілий розповів, що відбувалось на позиціях.

Кілька днів тому DeepState у своєму Telegram-каналі зазначили, що біля Очеретиного росіяни змогли здійснити прорив і ця ситуація оголила низку проблем. Зокрема, аналітики порталу вважають, що відповідальне за крах оборони на цій ділянці керівництво 115 ОМБр. Співзасновник та аналітик платформи DeepState Роман Погорілий в інтерв'ю Radio NV пояснив, у чому на їх думку полягає відповідальність керівництва 115 бригади.

«Дуже важлива ситуація, на яку треба звертати увагу. З нашого боку, з нашої команди ми наголошували на тому, що необхідно все-таки розібратися, знайти відповіді на ті запитання, які виникли у процесі перебування бригади на тих позиціях. Адже вже не приховаєш – є коментарі, зокрема бійців інших підрозділів, суміжних бригад, які тримали позиції поряд із цією бригадою», – зазначив Погорілий.

Він розповів, що за словами бійців у районі Очеретиного систематично відбувалися залишення позицій та інші «дивні дії». Погорілий розповів, що бригада, яка тримала позиції до того, як туди зайшла 115 ОМБр, підготувала їх для себе. Тобто позиції вже були вибудувані.

«Вони знали свої місця, завдавали ураження ворогу, не пускали його, тримали ці позиції. Потім зайшла 115-та бригада і почались якісь незрозумілі маневри з боку ворога і провал фронту», – заявив співзасновник DeepState.

За словами Погорілого, у мережі зараз повно інформації, що в районі Очеретиного багато зниклих безвісти або загиблих українських військових, які перебували у складі 115 ОМБр. На фоні цього, близькі та рідні військових, які теж із 115-ої, почали писати та розповідати, які там траплялися випадки.

«І з цього аналізу виходить, що дуже важка ситуація, з якою виникає дуже багато питань. І тут важливо зазначити. Це не питання до звичайних бійців, командирів взводів, рот, які просто отримують завдання; з малою кількістю ресурсів, людей, інших проблем їм необхідно стримувати ворога. А відповідальність і контроль за цими всіма процесами несе безпосередньо командування бригади, до нього дуже багато запитань. Необхідно з’ясовувати ситуацію, уникати якихось конкретних висновків, бо не розібравшись у ситуації, не можна знаходити відповіді», – заявив Погорілий.

За його словами, зараз обговорення ситуації набирає ваги у суспільному просторі. Співзасновник DeepState висловив сподівання, що на це звернуть увагу.

«Бо жодне прізвище, ім'я, жодна назва не може бути вище, ніж життя наших бійців. Це найцінніше, що в нас є. І повторювати подібні помилки не можна, тому що це абсурд. Тому що через це гинуть наші військові, це загроза національній безпеці», – додав Погорілий.

Говорячи про те, які помилки могли бути припущені, аналітик зазначив, що це може бути передача неправдивої інформації з місця, неправдива обстановка, перекручена, несказанність чогось. Також за словами Погорілого, це може бути процес невідповідальності щодо контролю забезпечення ресурсами, засобами, людьми. 

«Звіти по людях, які на папері, — одні, а по факту інші. Дуже багато цих процесів, на які треба шукати відповіді. А потім уже з’ясовувати, притягувати до відповідальності винних людей, які допустили це, тому що наслідки зараз колосальні. Бійці інших бригад змушені віддавати свої життя, аби стабілізувати ситуацію», – зазначив співзасновник DeepState.

На питання про те, чи є тут апеляція до ситуації, яка нещодавно сталась з 67 бригадою в районі Часового Яру, Погорілий зазначив: «Абсолютно». Зокрема, у випадку з цією бригадою Генштаб публічно заявив, що відправив туди комісію, аби розібратися, які негаразди з нею відбуваються.

«З 67-ою бригадою вже поставлена крапка, чітко дали відповідь з ГШ ЗСУ, які розібрались у ситуації, побачили помилки. Проаналізували ті проблеми, які були, проаналізували ситуацію на позиціях, зокрема в районі Часового Яру, і зробили певні висновки. Потім були вжиті заходи, які на сьогодні вже реалізовуються. І подібні речі – це шлях до розв'язання проблем. Від цього не втечеш, це нормальний процес, якого просто треба дотримуватись, аби не допускати подібних помилок, і реагувати на такі процеси, якщо вони виникають», – підсумував Погорілий.

 

Коментар для ЗМІ 115-ї бригади ЗСУ

Нещодавно Роман Погорілий засновник інтернет ресурсу DeepState повідомив у телеграм каналі, що 115-а ОМБр є відповідальною за крах оборони в районі населеного пункту Очеретине. Звинувачення з боку Романа Погорілого є неправдивими. Звинувачення хто винен або не винен встановлює виключно комісія за результатами розслідування.
Весь цей вкид підхопили декілька українських мас-медіа, але в основному понад 50 російських, ворожих ЗМІ (лєнта ру, российская газєта, тасс, главрєд, вєсті, … і, звичайно, рупор кремля телепрограма скабєєвої) і написали, що прорив росіян став можливим після того, як 115-а окрема механізована бригада ЗСУ несподівано самовільно залишила свої позиції і втекла.
Надаємо коментар 115-ї ОМБр щодо перебігу подій в районі населеного пункту Очеретине.
115-а бригада зайняла смугу оборони перед населеними пунктами від Очеретине до Керамік.
Противник щоденно здійснював по позиціях бригади від 20-30 ударів КАБами, від 60-90 артилерійських обстрілів, наносив удари «Градами», мінометами, та великою кількістю FPV дронів, скиди з дронів, в тому числі хімічної речовини. Внаслідок цього н-кількість позицій відділень разом з особовим складом були знищені ворогом.
Тим не менше, всі бійці 115-ї бригади ЗСУ, які були на позиціях, не тікали, вели бої з силою противника, який перевищував наші сили в 10-15 разів, захищаючи кожен метр української землі, тим самим вони надали можливість, утримуючи ворога, закріпитись бригаді на більш вигідних позиціях, на підступах до околиць населеного пункту Очеретине, захистити населений пункт і дати змогу вступити в бій іншій свіжій бригаді, яка замінила 115-у ОМБр для подальшого захисту населеного пункту Очеретине.
Бійці щоденно знищували величезну кількість живої сили противника, але, не дивлячись на свої втрати, ворог кидав все нові та нові сили на штурм наших позицій, змінивши тактику штурмових дій: якщо раніше він застосовував штурмові групи до 5 військовослужбовців, то на нашому напрямку в одній штурмовій групі використовував до 15 військовослужбовців, а такі групи йшли по двох або трьох напрямках.
В ході наступу на Очеретинському напрямку противник провів ротацію трьох бригад, що вказує на кількість кинутого на прорив особового складу і який був знищений 115-ю бригадою ЗСУ в ході оборонних боїв. Під час наступу противник постійно вводив свіжі сили, які знищувалися переважно невеликою кількістю українських бійців.
Ще раз хочемо звернути увагу на те, що 115-а бригада передала смугу відповідальності в районі околиць населених пунктів Очеретине та Керамік іншій бригаді. Тоді ці населені пункти були під контролем ЗСУ.
Також стверджуємо, що жоден штатний підрозділ 115-ї бригади ЗСУ позицій не залишав і не тікав, як це подають російські ЗМІ, а героїчно тримав оборону.
На даний час по даним подіям працює комісія і ведеться службове розслідування. Після завершення розслідування буде наданий детальний коментар щодо подій під Очеретине.
Історія ж з Романом Погорілим – яскравий приклад того, як одна людина, не маючи жодного відношення до Збройних Сил України, спаплюжила честь та гідність цілої бригади, знецінила життя кожного полеглого бійця не лише в битві під Очеретине, але і за весь час широкомасштабної війни з агресором.
Водночас хочемо зауважити, що ЗМІ, в першу чергу українські, повинні обдумано і зважено ставитися до подій на будь-якій ділянці фронту і публікувати інформацію, яку озвучує виключно Генеральний штаб ЗСУ або Міністерство Оборони України».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляв, що на авдіївському напрямку росіяни в зоні свого прориву в районі Очеретиного захопили Новобахмутівку та просунулися в центр села Соловйове (на північний захід від Авдіївки). Аналітики DeepState також констатували, що росіяни мали просування по обидва боки від Очеретиного, на півдні - у Соловйовому та південніше Новобахмутівки, на півночі – у Новокалиновому. 

Раніше військовий журналіст Богдан Мирошников назвав Очеретине найгарячішою точкою на авдіївському напрямку і зауважив, що, захопивши це село, росіяни можуть відкрити собі шлях на Торецьк та Покровськ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі