Експерти оцінили що дає Росії виведення військ з Карабаху, якщо їх перекинуть в Україну

Поділитися
Експерти оцінили що дає Росії виведення військ з Карабаху, якщо їх перекинуть в Україну © БТР-82/wikipedia
Якість військ і їх кількість, не вплинуть на поточну ситуацію

Росія може перекинути війська, які дислокувались на азербайджанській території Карабаху як “миротворчий контингент”, на український фронт. Серед ймовірних причин перекидання цих підрозділів для допомоги окупаційним військам – наявність дефіцитної для сучасного стану російських військ, техніки. Про це пише BILD, с посиланням на коментар аналітика Юліана Рьопке.

Зокрема у підрозділів, що стояли в Нагірному Карабасі, були на озброєнні найновіші у РФ бронетранспортери БТР-82А, а також інша воєнна техніка, яка потрібна окупантам для підтримки своїх атакуючих дій.

Наскільки зміниться ситуація на українському фронті, якщо прибуде підсилення з Карабаху?

Загальна оцінка кількості “миротворчого контингенту” російських військ складає не більше 2000. За оцінкою експертів Defense Express, максимальний обсяг цього контингенту складав 1960 військових, 90 БТРів та 380 автомобілів та іншого спеціального технічного оснащення.

Якість дислокованих у Карабасі сил теж є сумнівна. Відомо, що основу цих підрозділів складали залишки 15-ї окремої мотострілецької бригади, яка у 2022 році вела активні бойові дії під Броварами на Київщині. Їх найбільшим “досягненням” стало створення катівень та вбивство мирного населення, проте у якості ефективної бойової одиниці ці підрозділи РФ так себе і не показали.

В цілому, на думку експертів навіть якщо у Карабасі дислокувалась максимальна чисельність “контингенту”, то це для великого театру російсько-української війни 2-тисячний підрозділ не зможе зіграти якоїсь визначної ролі. Навіть концентрація всієї бригади на одній ділянці фронту із застосуванням сучасних способів ведення війни не дасть одній зі сторін.

Раніше стало відомо про те, що з території Карабаху, який є частиною визнаною міжнародною спільнотою частиною Азербайджану, почався вивід російських військ. Росія підтвердила вивід свого підрозділу з Карабаху.

Війська Російської Федерації розташовані були на території Карабаху з листопада 2020 року, коли Азербайджан завдяки військовій операції здійснив фактичне приєднання раніше окупованих Вірменією територій Карабаху. До вересня 2023 року значну частину так званого “Нагірного Карабаху” контролювала невизнана міжнародною спільнотою так звана “Нагірно-Карабаська Республіка”, створена внаслідок агресії Вірменії та самопроголошення відповідної квазіреспубліки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі