До кримського «чорного списку» планують внести близько 10 тисяч колаборантів

Поділитися
До кримського «чорного списку» планують внести близько 10 тисяч колаборантів Постпред президента України в Криму Таміла Ташева © Тамила Ташева / Facebbok
Про можливу амністію мова не йде – не на часі

Україна оцінює кількість посадовців-колаборантів у Криму, які будуть внесені до «чорного списку» у близько 10 тисяч осіб. За словами постійного представника президента України в Криму Таміли Ташевої, Україна застосовуватиме гнучкий підхід до потенційних російських колаборантів під час запланованого звільнення Криму, але не буде карати тих, кого вважає жертвами окупації.

«Я припускаю, що вони [колаборанти] поїдуть з Криму до того, як туди увійдуть [Збройні сили України], тому, що стосується притягнення до відповідальності всіх колаборантів, – тих, хто перейшов на бік окупантів у 2014 році або пізніше – очевидно, що вони очікують цього і, швидше за все, намагатимуться втекти», – сказала Ташева у коментарях виданню Newsweek.

За словами Ташевої, держава планує проводити систематичну оцінку тих, хто залишився на півострові.

«Що стосується тих, хто є громадянами України, то ми будемо розглядати їх як таких, незалежно від того, чи отримали вони російське громадянство з 2014 року добровільно чи під примусом. Але якщо ви залишаєтеся і берете участь у незаконній окупації та воєнних злочинах, скоєних росіянами, ви будете притягнуті до відповідальності», – сказала постпред.

«Ключовим моментом є те, що громадяни України, які опинилися в окупації і не співпрацювали з росіянами, будуть вважатися жертвами вторгнення, і ми зробимо все, щоб захистити їхні права. І можуть бути пом'якшувальні обставини – багато з них стали жертвами російської пропаганди, залякувань і погроз, російської правової системи, і навіть російської культури і мови. Все це потрібно брати до уваги», – сказала Ташева.

За її словами, притягнення до відповідальності буде не простим процесом, тому вже розробляється правова база для майбутніх судових процесів, включаючи люстрацію колишніх чиновників – громадян України, які співпрацювали з окупаційними адміністраціями.

«Їм буде заборонено займати державні або офіційні посади протягом декількох років, як мінімум. Багато хто буде притягнутий до відповідальності, але це не будуть мільйони чи навіть сотні тисяч. Це буде, можливо, десять тисяч», – сказала Ташева про українських чиновників, які потраплять під люстрацію.

За її словами, питання амністії зараз не може розглядатися детально – доки триває «гаряча фаза» війни. 

«Щодня гинуть наші люди, обстрілюються наші міста – зараз не час і не місце обговорювати будь-яку майбутню амністію злочинців», – сказала Ташева. – «Існує величезний запит на правосуддя щодо тих, хто керував або брав участь у переслідуванні цивільних осіб, хто вбивав і грабував наші міста, хто нападав на меншини, такі як кримські татари, і ми повинні задовольнити цей запит».

Раніше Ташева заявила, що закінчення війни розпочнеться зі звільнення Криму. Росіян, які не залишать український півострів добровільно, буде примусово видворено. За її оцінками, у Криму проживає від 500 тис. до 800 тис. громадян Росії, що прибули після 2014 року. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі