Девід Кемерон не зміг переконати Трампа в необхідності допомоги Україні — The Guardian

Поділитися
Девід Кемерон не зміг переконати Трампа в необхідності допомоги Україні — The Guardian © EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Під час візиту до Мар-а-Лаго міністр закордонних справ Великої Британії закликав експрезидента визнати зацікавленість США в тому, щоб не заохочувати Путіна до захоплення територій.

Спроба Девіда Кемерона переконати Дональда Трампа дозволити Конгресу США проштовхнути військову допомогу Україні у розмірі $60 млрд, схоже, провалилася: британському міністру закордонних справ навіть не дозволили зустрітися зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, який теоретично міг би поставити пакет на голосування, пише The Guardian.

Натомість Джонсон піддався нападкам з боку ультраправої конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, яка поновила свої погрози провести дострокове голосування для усунення його з посади за те, що він навіть розглядає можливість голосування.

На приватній вечері на базі Трампа у Флориді, Мар-а-Лаго, Кемерон закликав Трампа визнати, що в інтересах США не заохочувати Владіміра Путіна за захоплення територій в України. Він також наполягав на тому, що до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року будуть розроблені плани для кожного члена Альянсу, які дозволять досягти цільового показника витрат на оборону, або й перевищити його. Він сподівався, що Трамп сигналізуватиме про зміну курсу, принаймні полегшивши шлях до зустрічі з Джонсоном.

Британські офіційні особи наполягали на тому, що зустріч з Джонсоном не відбулася через неузгодженість розкладів політиків. Натомість Кемерон сказав журналістам, що знайде час, щоб зустрітися з «будь-якими людьми в Конгресі, які будуть раді розмові» про допомогу Україні. Бажання виявилось явно однобоким.

На спільній прес-конференції у Вашингтоні у вівторок Кемерон і держсекретар США Ентоні Блінкен повторили свої заклики до Конгресу розблокувати надання допомоги. Кемерон наполягав на тому, що він приїхав до США не для того, щоб читати лекції або втручатися у внутрішню американську політику, але сказав, що готовий відмовитися від «дипломатичної мови», оскільки відчуває емоційну потребу в тому, щоб США і Європа об'єдналися для захисту Україну від російської агресії.

«Майбутні покоління можуть озирнутися на нас і сказати, чи достатньо ми зробили, коли ця країна була захоплена диктатором, який намагався силою перекроїти кордони? Чи засвоїли ми уроки історії? І чи достатньо ми зробили?», — заявив він.

Втім аргументи Кемерона — як раціональні, так і емоційні — схоже, наштовхнулися на триваючу боротьбу за владу всередині Республіканської партії, оскільки прихильники жорсткої лінії, які охололи до продовження фінансової підтримки України, погрожують скинути Джонсона, якщо він поставить пакет допомоги на голосування, коли Конгрес повернеться з двотижневих канікул.

Кемерон є лише одним із  низки іноземних урядовців, які закликали законодавців проголосувати за пакет допомоги, який, як очікується, буде ухвалений,  якщо буде винесений на голосування у Конгрес. Президент України Володимир Зеленський заявив у неділю, що Україна програє свою битву з Росією без подальшої допомоги США, в тому числі необхідних грошей на розвиток оборонної сфери.

Кемерон пішов на розрахований ризик, прилетівши до Флориди, щоб спробувати переконати Трампа змінити курс, оскільки існує історія розбіжностей щодо Brexit, проти якого виступав колишній прем'єр-міністр, але який з ентузіазмом підтримав Трамп.

Кемерон захищав свою зустріч з Трампом як «цілком належну» зустріч з опозиційним діячем і заявив, що вона охоплювала «низку важливих геополітичних тем».

Передвиборчий штаб Трампа заявив, що на вечері обговорювалися такі питання, як майбутні вибори в США і Великій Британії, політичні питання, пов'язані з Brexit, необхідність виконання країнами НАТО своїх зобов'язань щодо витрат на оборону і припинення вбивств в Україні.

Радники Трампа з питань зовнішньої політики стверджували, що в разі обрання президентом Трамп зможе закінчити війну протягом 24 годин, в основному шляхом територіальних поступок Росії, включаючи передачу Москві контролю над Кримом і Донбасом — умови, які Захід розцінює як винагороду за агресію, що стане заохоченням для Китаю та Ірану.

У Вашингтоні Кемерон послався на десятиліття співпраці між Британією і США у сфері безпеки, заявивши:

«Я думаю про мого діда, який висадився на пляжі Нормандії під прикриттям американського військового корабля. Я думаю про те, як я працював разом з президентом Обамою над боротьбою із загрозою ІДІЛ в Сирії та Іраку, як ми полювали на цих жахливих вбивць британських і американських заручників. Ми стикаємося з величезною загрозою з боку агресивного Путіна, який силою захоплює територію іншої країни. І дуже важливо, щоб ми трималися разом. Великий урок НАТО, який цього року відзначає 75-ту річницю, полягає в тому, що якщо ми будемо триматися разом, якщо ми будемо працювати разом, ми зможемо створити більш безпечну Європу, але також і більш безпечні Сполучені Штати».

Міністр закордонних справ  наполягав на тому, що американський пакет допомоги на суму 60 мільярдів доларів був би дуже ефективним, оскільки за близько 5% оборонного бюджету США було знищено майже половину російської військової техніки без втрати жодного життя американського військового.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі