Біткоїн дорожчає. Чи час купувати?

ZN.UA Ексклюзив Опитування читачів
Поділитися
Біткоїн дорожчає. Чи час купувати? © Depositphotos / orion_production
Чи повернуться криптовалюти до пікових цін

Ринок криптовалют усе ще перебуває в стані падіння. Ні, тенденція останніх тижнів, коли біткоїн та інші криптовалюти зросли в ціні, не змінює загального тренду. Це короткострокова ремісія, за якою, найімовірніше, продовжиться спад, і насправді ми очікуємо вже незабаром побачити нові цінові мінімуми, а не стрімке відновлення. Тож, якщо ви останні гроші вирішили вкласти у криптовалюту, це може бути чи не найгірша ваша інвестиція зараз.

Однак проблеми криптовалют не заважають зростанню інвестиційної привабливості крипторинку в цілому, бо він значно ширший за просто цифрові валюти і набагато цікавіший з погляду інвестицій.

Попри те, що більшість криптовалют тремтить від суворої зими, решта крипторинку, навпаки, в розквіті, — венчурні капіталісти вірять і вкладають гроші в блокчейн-стартапи із швидкістю, яка має перевершити минулорічний рекорд. За даними PitchBook, тільки у першій половині цього року інвестори вклали у такі фірми близько 17,5 млрд дол. Таким чином, цьогорічні інвестиції, цілком імовірно, можуть перевищити рекордні 26,9 млрд дол., залучені торік.

Північна Америка, яка тривалий час була центром венчурних угод, знову опинилася в центрі уваги, отримавши близько 11,4 млрд дол. за шість місяців проти 15,6 млрд за весь минулий рік. Цифри контрастують із загальною активністю венчурного капіталу в Сполучених Штатах, де обсяг угод упав до 144,2 млрд дол. у першому півріччі порівняно із 158,2 млрд за той же період минулого року. З одного боку, поточні макроекономічні умови та ринкові потрясіння охолоджують практично всі інвестиції, крім найбільш захищених. З іншого — тріумф криптоактивів як інвестиційного інструменту триває, використання блокчейну набирає обертів, навіть якщо революційні зміни технологій, обіцяні таким галузям, як фінанси та товари, залишаються наразі недосяжними, у блокчейн продовжують вірити.

Серед великих криптоугод США 2022 року:

  • 400 млн дол., залучених американським підрозділом криптобіржі FTX у січні;
  • раунд збору коштів у розмірі 450 млн дол. від розробника блокчейну ConsenSys у березні;
  • 400 млн дол., залучених емітентом стабільної монети Circle через місяць.

Зазначимо, що активність висока і в Європі: у першій половині року венчурні інвестиції становили 2,2 млрд дол. Лісабонська програма Fedi, розроблена для того, щоб допомогти людям отримувати, зберігати й витрачати біткоїни, заявила, що цього місяця вже залучила 4,2 млн дол. у вигляді початкового фінансування.

Це, до речі, може стати оптимістичним сигналом і для криптовалют, розвиток яких тісно пов’язаний із блокчейн-стартапами. Але це вже будуть перспективи наступних років.

Утім, як бачимо, навіть поточні ринкові умови не надто бентежать інвесторів. Доступний капітал величезний. Венчурні фонди пропонують фінансування молодим компаніям, які, на їхню думку, мають добрі перспективи зростання. Дані свідчать про тверду віру у майбутнє блокчейн-технологій, попри важкі для галузі шість місяців зниження цін і падіння капіталізації всього крипторинку. Нагадаємо, що глобальний макроекономічниий шок і провали кількох великих проєктів цього року призвели до того, що біткоїн упав приблизно на 65% порівняно із рекордом листопада у 69 тис. дол., а загальна вартість крипторинку зменшилася на дві третини, до 1 трлн дол.

І хоча, судячи із інвестактивності, деякі венчурні інвестори не зневірилися та продовжують вірити у стрімкий розвиток і потенціал блокчейн-технологій, усе ж шок був відчутний. Деякі компанії буквально здригнулися через падіння цін, у тому числі велика американська біржа Coinbase Global і платформа NFT OpenSea, які вже звільнили сотні працівників. Навіть зараз не всі інвестори налаштовані оптимістично щодо майбутнього ринку. Наприклад, генеральний директор каліфорнійської компанії з управління криптовалютами Wave Financial Девід Сімер сказав, що для нього вже зараз є очевидними ознаки відкату від «захмарних оцінок криптовалютних компаній» торік.

Тож, як бачимо, судити про те, як почувається крипторинок, тільки за вартістю основних валют, — не найкраще рішення, як і обмежувати інвестиції виключно купівлею тих таки валют. Тим паче що до пікових цін саме валюти навряд чи повернуться у найближчі роки та навіть суттєво подорожчати не зможуть, допоки не завершиться війна в Україні та не мине викликана нею глобальна економічна криза. Максимум, на який можна сподіватися, — 30% подорожчання, та й то в перспективі року.

Більше статей Олександра Болтяна читайте за посиланням.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі