У Молдові на голос виборця за проросійського кандидата виділяли суму еквівалентну 1 тис. грн — ЗМІ

Поділитися
У Молдові на голос виборця за проросійського кандидата виділяли суму еквівалентну 1 тис. грн — ЗМІ РФ продовжує впливати на Молдову через проросійських політиків © Gagauz.md
Гроші виділялись активістам, кожен з яких мав загітувати по 30 виборців.

У Молдові антикорупційні органи продовжують розслідування справ щодо фінансування проросійської партії «Шор», заступницю голови якої Марину Таубер затримали 1 травня під час спроби вилетіти з країни. Вранці 7 травня Національний центр боротьби з корупцією (НЦБК) здійснив низку обшуків у представників партії «Шор» та у її територіальних осередках у Гагаузії у рамках розслідування справи про підкуп виборців та щодо отримання грошей від злочинного угруповання, повідомляє NewsMaker. 

Гагаузія є автономним територіальним утворенням на півдні Молдови й 30 квітня тут відбувалися вибори башкана (голови). Ніхто з восьми претендентів не набрав більше 50% голосів, тому до другого туру вийшли Григорій Узун (кандидат, підтриманий опозиційною партією соціалістів) та ставлениця партії «Шор» Євгенія Гуцул. Голосування має відбутися 14 травня. 

Як повідомила представниця НЦБК Анжела Старінські, обшуки відбувалися саме щодо підкупу під час першого туру виборів башкана Гагаузії. Кандидат та представники його ініціативної групи «отримували гроші від злочинного угруповання, які використали для незаконної винагороди активістів, які беруть участь у виборчій кампанії в Гагаузії», заявляють у Центрі. Слідство встановило, що кожен із активістів отримав по 15 тис. леїв (близько 31 тис. грн), щоб переконати по 30 виборців проголосувати за кандидата від партії «Шор», повідомляє NewsMaker. Тобто по 500 леїв (або близько 1000 гривень) за голос.

Під час обшуків офіцери НЦБК вилучили у підозрюваних списки та документи, що містять інформацію про осіб і виплачені їм грошові кошти, готівку, мобільні телефони та інші носії інформації. У проросійській партії «Шор» заявили, що обшуки є «новою хвилею репресій та залякувань» й 7 травня провели акцію, на якій вимагали відставки уряду та президентки Майї Санду.  

Нещодавно президентка Санду заявила, що сьогодні Молдова у безпеці лише завдяки Україні й її країна не хоче повертатися у «старі часи», чого прагнуть у Росії. Вона прогнозує, що у 2025 році Молдова повністю позбудеться енергетичної залежності від РФ – коли почне функціонувати потужна лінія електропередачі Вулканешти – Кишинів, яка дозволить зв'язати енергосистему країни з європейською мережею ENTSO-E.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі