Європарламент проголосував за вільну торгівлю з Україною, але ввів обмеження, які вимагали фермери

Поділитися
Європарламент проголосував за вільну торгівлю з Україною, але ввів обмеження, які вимагали фермери © depositphotos/valio84sl
Як і анонсували, в тексті закону є нові правила торгівлі для аграрної продукції

Європейський парламент проголосував у остаточній редакції за закон, що створює умови для продовження торгівельного безвізу з Україною. Однак тепер преференція, яка з'явилася в України під час широкомасштабного вторгнення Росії, буде обмежена певними запобіжниками, що мають, на думку депутатів ЄП, захистити аграрний ринок.

Підтримало закон 428 євродепутатів. 131 – проти і 44 утримались, повідомляє Європарламент. Відповідний закон схвалено для підтримки економіки України в умовах агресії Росії.

Основні вимоги Європарламенту у новому “торгівельному безвізі”

Мита та квоти на український імпорт в цілому залишаються призупиненими до 5 червня 2025 року. Однак Єврокомісія може застосувати обмежувальні заходи у разі дисбалансу на ринку ЄС. Може застосовуватись екстрена зупинка “безвізу” для особливого переліку “чутливих продуктів”.

“Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які обмеження, які вважає за потрібне, якщо внаслідок імпорту з України (наприклад, пшениці) виникнуть значні порушення на всьому ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів ЄС”, – пояснюється у коментарі ЄП до ухваленого закону.

До переліку “чутливих продуктів”, стосовно яких може застосовуватись правило екстреної призупинення торгівельного необмеженого обміну входять м'ясо птиці, яйця, цукор, овес, крупи, кукурудза та мед. Якщо імпорт цих товарів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та за весь 2022 та 2023 роки, можуть бути введені звичайні митні тарифи.

Серед новацій закону – зобов'язання Єврокомісії розпочати перемовини з Україною щодо запровадження постійної лібералізації торгівлі, яка є між країнами-членами ЄС. В цьому процесі мають взяти участь не лише члени урядів – ЄК – але і представники Європарламенту.

8 квітня анонсувалось схвалення консолідованого рішення послів країн-членів Євросоюзу, Єврокомісії та Європарламенту щодо безмитної торгівлі з Україною. Нові правила передбачають квоти для сільськогосподарської продукції з України. Попередні домовленості зривалися перед затвердженням. Ці зміни в ЄП вважають такими, що зможуть краще захистити фермерські господарства.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі