Індія зменшує залежність від російської зброї — Рolitico

Поділитися
Війна в Україні, західні санкції, й занепокоєння Індії щодо якості озброєння — все це зіграло свою роль у поступовій відмові від зброї з Росії.

Війна в Україні показала, що потужність російської зброї — це міф, і це відлякало провідного закордонного клієнта Москви. Індія — найбільший у світі імпортер зброї — різко скорочує залежність від російських озброєнь і навряд чи робитиме нові закупівлі у Росії. Виділивши 100 мільярдів доларів на майбутні закупівлі, вона тепер залишає потенційну можливість для західних виробників зброї, повідомляє Politico.

За останні два десятиліття Індія витратила 60 мільярдів доларів на купівлю зброї в Росії, але, згідно з останньою доповіддю Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, імпорт неухильно знижується: з 76% у 2009-2013 роках до 36% за останні 5 років. Це перший п'ятирічний період з 1960-х років, коли російський оборонний експорт "становив менше половини індійського імпорту зброї".

І, на думку індійських експертів, війна в Україні прискорить цей спад. Провідні інсайдери у сфері оборони Індії, з якими поспілкувалась медіа-організація Politico, зазначили, що, хоча запчастини для експлуатованого обладнання, як і раніше, закуповуватимуть у Москві, Росія більше не розглядається для великих майбутніх закупівель. 

"Ще одним важливим мотивом [зменшення закупівель російської зброї] стало бажання Індії залишатися в хороших відносинах зі США", — повідомляє Politico.

Ба більше, ще до війни в Україні Індія вважала якість деяких російських імпортних товарів, таких як винищувачі МіГ-29К, такою, що не відповідає стандартам, а ефективність російської техніки на полі бою в Україні стала для неї шоком. У ВПС Індії довгий час домінували російські літаки, але зараз, коли країна планує модернізувати й закупити понад 100 нових багатоцільових винищувачів, вона навіть не розглядає російські варіанти.

Франція стала другим за величиною експортером в Індії. Країна закупила у Франції 26 винищувачів Rafale. Індія також планує розвивати торгівлю з Ізраїлем і Південною Кореєю і розглядає кандидатури німецьких та іспанських компаній для будівництва нового підводного човна.

"Незважаючи на все це, Індія продовжуватиме розвивати відносини з Росією, навіть попри скорочення імпорту оборонної продукції. Постійне потепління стосунків Китаю і Росії турбує Індію, і вона захоче зберегти дружні відносини з Москвою. А оскільки майже 65% індійської техніки — вертольоти, танки та винищувачі — постачалося з Росії, країна не зможе відразу відмовитися від імпорту", — зазначає Politico.

Проте, якщо в 1960-х роках Росія практично одноосібно озброювала індійську армію, то тепер вона стала лише одним із багатьох партнерів, а це — несподівана втрата для російського військово-промислового комплексу, передусім через початок Владіміром Путіним війни в Україні.

Раніше стало відомо, що Індія не може сплачувати зброю з Росії через санкції США. Індійські платежі за зброю на суму понад 2 мільярди доларів "застрягли" приблизно на рік, а Росія не поставила Індії дві батареї систем ППО С-400. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі