Велика Британія "допомагає Росії оплачувати війну в Україні" — The Guardian

Поділитися
 Велика Британія © unsplash/jimmediaart
Нафта з Росії продовжує надходити до Великої Британії.

Велику Британію звинувачують у тому, що вона "допомагає Росії платити за війну проти України", продовжуючи імпортувати рекордні обсяги очищеної нафти з країн, які переробляють кремлівське викопне паливо. Урядові дані, проаналізовані сайтом екологічних новин Desmog, показують, що імпорт очищеної  нафти з Індії, Китаю та Туреччини у 2023 році склав 2,2 млрд фунтів стерлінгів, що є таким же рекордним показником, як і в попередньому році, порівняно з 434,2 млн фунтів стерлінгів у 2021 році, повідомляє The Guardian.

Росія є найбільшим постачальником сирої нафти до Індії та Китаю, а Туреччина стала одним із найбільших імпортерів російської нафти після лютого 2022 року. Лазівка в законодавстві дозволила нафті з Росії продовжувати надходити до Великої Британії. Після переробки в іншій країні нафту вже не вважають виробленою в Росії, що дає їй змогу обходити заборону на торгівлю.

У результаті російську нафту продають у країни-союзники для переробки, а потім експортують до Великої Британії. Кампанія Global Witness, яка бореться з порушеннями прав людини країнами, які експортують природні ресурси назвала цей процес "відмиванням", яке підриває опір України у війні з Росією.

"Мільйони барелів палива, виробленого з російської нафти, продовжують надходити до Великої Британії. Не робіть помилок: доки уряд не закриє цю лазівку, Британія допомагає Росії оплачувати її дії в Україні... Хороші новини? Ми можемо це виправити. Велика Британія має діяти просто зараз, щоб заборонити імпорт палива, виробленого з російської нафти, і показати, що її підтримка України є щирою", — повідомила старший розслідувач Global Witness Лела Стенлі.

Вартість очищеної нафти, експортованої з Індії до Великої Британії, різко зросла після лютого 2022 року. У 2021 році обсяг імпорту становив 402,2 млн фунтів, у 2022 році ця сума зросла до 1,82 млрд фунтів, а у 2023 році склала 1,5 млрд фунтів.

Імпорт очищеної нафти з Китаю зріс у понад 20 разів із 2021 року — з 30,2 млн фунтів 2021 року до 395,1 млн фунтів 2022 року і 663,9 млн фунтів 2023 року. Вартість імпорту очищеної нафти з Туреччини збільшилася з 1,8 млн фунтів 2021 року до 60,3 млн фунтів 2023 року.

Нагадаємо, що газета The Times писала, що Велика Британія все ще заробляє на військовій машині Путіна. Після введення санкцій було помічено збільшення експорту товарів з Великої Британії, використовуваних у російських військових системах, до країн, що межують з Росією.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі