Як через війну в Україні зміниться структура захворювань: пояснив головний санітарний лікар

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Як через війну в Україні зміниться структура захворювань: пояснив головний санітарний лікар © Ігор Кузін/Facebook
Питання психічного здоров’я буде пріоритетним для нашої країни протягом 10-15 років після закінчення війни.

У 2023 році Всесвітня організація охорони здоров'я разом із  Міністерством охорони здоров'я вперше провели в Україні пріоритизацію інфекційних захворювань. Тепер наша країна має чіткий перелік пріоритетних інфекційних захворювань, що є необхідним у контексті посилення епідеміологічного нагляду чи окремих підходів до профілактики. Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін в інтерв'ю редакторці відділу соціум ZN.UA Алли Котляр назвав це унікальним досвідом для України.

"Також ми зараз працюємо з ВООЗ щодо неінфекційних захворювань. Моніторимо ситуацію — як змінюється динаміка. За результатами дослідження спостерігаємо збільшення тютюнопаління та системного вживання алкоголю. Це — ризики", - наголошує Кузін.

За його словами, на прифронтових територіях або в зоні бойових дій може збільшитися кількість онко- та сердцево-судинних захворювань на пізніх стадіях через обмеження доступу до медичної допомоги.

Головний санітарний лікар наголосив, що попри те, що в нашій країні  забезпечено систему моніторингу за змінами в структурі захворюваності, чіткої системи прогнозування змін захворюваності в умовах війни у світі немає.

"Тому наразі ми можемо лише фіксувати фактичні зміни та вживати заходів щодо мінімізації наслідків таких змін для здоров’я населення", - додає він.

Кузін підкреслив, що серцево-судинні захворювання залишатимуться на першому місці в Україні серед захворювань і після війни.

Заступник глави МОЗ також розповів, що у країнах, на території яких велися активні бойові дії, в післявоєнний період (10-15 років) реєструвалося збільшення кількості психічних розладів або пограничних психічних розладів, а також зростала кількість випадків материнської та малюкової смертності.

Нині в Україні зростає кількість громадян,  які звертаються до сімейного лікаря по психологічну допомогу. Головний санітарний лікар наголошує, що питання психічного здоров’я буде пріоритетним для України ще впродовж 10–15 років після закінчення війни.

Ігор Кузін також назвав чотири інфекційні захворювання, які загрожують Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі