Люди з віком “відсувають” роки, які вважають старістю – дослідження

Поділитися
Люди з віком “відсувають” роки, які вважають старістю – дослідження © freepik.com
Цифри в паспорті – не головне, важливо те, на скільки років людина почувається, підкреслюють фахівці.

З віком люди переглядають роки, які вони вважають старістю, у бік збільшення, пише The Guardian з посиланням на дослідження, проведене вченими з Берлінського університету імені Гумбольдта.

На думку дослідників, зрушення у бік збільшення може бути пов'язане не лише зі зростанням тривалості життя та пенсійного віку, а й з іншими факторами.

Вчені проаналізували відповіді на питання: "У якому віці ви б назвали людину старою?", яке є частиною дослідження старіння, що триває в Німеччині, і в якому беруть участь люди, що народилися в період з 1911 по 1974 рік.

Результати опитування 14,056 дорослих середнього та старшого віку, які відповідали на це питання від одного до восьми разів за 25-річний період з 1996 року, коли їм було від 40 до 100 років, показали, що точка, з якої, як вони вважають, починається старість, збільшилась.

65-річні люди, які народилися в 1931 році, називали початком старості 74 роки. 65-річні люди, які народилися 1944 року, називали початком старості 75 років. І хоча в ході дослідження не було можливості запитати 65-річних людей, які народилися 1911 року, коли, на їхню думку, починається старість, вчені припустили, що це 71 рік.

"Це може бути пов'язане з тим, що багато людей не хочуть бути старими, тому вони відкладають настання старості", – припускають вчені.

Керолайн Абрахамс, директор благодійної організації Age UK, наголосила, що хронологічний вік не завжди збігається з тим, на скільки років людина почувається, і що не варто обмежувати себе в деяких радощах життя через цифри в паспорті.

Щоб довше залишатися молодим, вчені радять продовжувати вчитися та бути фізично активними. Згідно з результатами аналізу, проведеного Колумбійським університетом, люди з вищою освітою повільніше старіють і живуть довше, ніж ті, хто навчався менше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі