Рада сьогодні планує звільнити відразу сімох членів Рахункової палати – депутат

Поділитися
Рада сьогодні планує звільнити відразу сімох членів Рахункової палати – депутат © Kamelot/Public domain/Wikimedia Commons
Рішення вже погодили на засіданні комітету.  

Верховна Рада України планує у вівторок, 23 квітня, звільнити відразу сім членів Рахункової палати України. Рішення вже одобрив бюджетний комітет парламенту, повідомив депутата із партії «Голос» Ярослав Железняк.

«Замість звільнення одного члена Рахункової палати буде одразу звільнення семи через закінчення строку повноважень (15 березня 2024 року): Богун, Дідик, Невідомий, Іванова, Огонь, Яремчук і Майснер», - повідомив парламентарій вранці.

Після звільнення семи членів у складі Рахункової палати залишиться п’ять, але вона все ще зможе приймати рішення. При цьому чотирьох із них призначили у грудні всупереч застереженням послів Великої сімки, які наполягали, що призначення має відбуватися лише після ухвалення реформи, що забезпечить прозорий і заснований на заслугах конкурс з належною перевіркою кандидатів.

«Реформа Рахункової дуже ймовірно буде проходити в умовах під гроші США…і не тільки», - припустив Железняк.

Рахункова палата — орган, який відповідає за аудит державного бюджету, зокрема міжнародної допомоги. В системі органів державної влади Рахункова палата посідає особливо важливе місце і мала б бути реально ефективною. Але чомусь його сприймають лише як "васала" Верховної Ради України.  Де розпочинаються і де закінчуються повноваження та взаємовплив одного органу на інший і, головне — чи є ця взаємодія ефективною? Про це в статті "Рахункова палата. Як "васалу" Верховної Ради стати самодостатньою інституцією" писала  аналітикиня Центру спільних дій Юлія Пʼєцко.

Водночас, як писав для ZN.UA Юрій Ніколов, отримавши свого керівника Рахункової палати, офіс президента остаточно закріпить перевагу Банкової у розподілі повноважень між гілками влади та «ручного» контролю за бюджетними коштами. Детальніше про це читайте  у тексті «Оборонний інтерес, або Навіщо Банковій Рахункова палата».

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі