Зниження облікової ставки: які аргументи впливають на фінансистів

Поділитися
Зниження облікової ставки: які аргументи впливають на фінансистів © news.dtkt.ua
НБУ має діяти обережно з огляду на фактор погіршення економічних прогнозів.

В Україні хотіли зменшити облікову ставку з 14,5% до 13,5%. Це обговорювали на засіданні Комітету з монетарної політики (КМП) Нацбанку України 24 квітня. Тоді цей намір підтримали вісім членів, а троє пропонували опустити її до 13%, йдеться в опублікованих НБУ у понеділок підсумках дискусії членів КМП.

"Всі члени КМП бачать простір для подальшого зниження облікової ставки у 2024 році, проте думки щодо темпів пом'якшення процентної політики розділилися. Семеро учасників дискусії очікують на зниження облікової ставки до 13% протягом 2024 року… Але четверо членів КМП вважають, що такий рівень облікової ставки буде надто високим, враховуючи поточну та очікувану інфляційну динаміку", – зазначив Нацбанк.

Прихильники рішучіших дій наполягали на тому, щоб НБУ знайшов інструменти для приборкання інфляції та прискорив зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 року.

Стриманіші колеги запропонували НБУ діяти обережно, враховуючи неминуче погіршення економічних прогнозів.

"До того ж зберігаються ризики, пов'язані з енергетичною інфраструктурою та фінансуванням значних бюджетних потреб", – назвав Нацбанк інші їхні аргументи.

Раніше в НБУ розповіли про графік роботи банків на свята. Усі банки, підключені до системи електронних платежів, можуть здійснювати платежі клієнтів цілодобово та без вихідних - 24/7/365. Крім того, в період дії військового стану в Україні тимчасово призупинено дію окремих норм законодавства про працю, зокрема щодо святкових днів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі