Представники бізнесу звернулися до уряду із закликом запровадити санкції щодо надрокористування без шкоди для української економіки

Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) закликала владу переглянути санкційну політику у сфері надрокористування, щоб простої не ставили під удар економіку воюючої держави, адже наразі низка великих видобувних підприємств України зараз вимушено призупинили роботу. І, як наслідок, бюджет нашої держави втрачає мільярди надходжень, тисячі людей лишились без роботи, країна не отримує стратегічні видобувні ресурси.

Наразі Санкції проти бенефіціарів компаній розповсюджуються і на самі компанії. У випадку з надрокористувачами, такі активи більше не матимуть право на видобуток корисних копалин. У підсумку незалежне підприємство виявляється заблокованим і повністю випадає з економічного життя.

У EBA кажуть, що втрати держави у випадку такого блокування спецдозволів більші за втрати бенефіціарного власника:

"Припиняється нарахування та сплата ренти за користування надрами, зменшуються інші податкові надходження до державного та місцевих бюджетів, зменшується виробництво дефіцитних енергоресурсів та будівельних матеріалів, унеможливлюється раціональне використання надр в т.ч. із запасами підготовленими для видобування", – зазначають у Бізнес Асоціації.

Підприємці також додають до списку наслідків втрату запасів корисних копалин через геологічні процеси, екологічну небезпеку і скорочення робочих місць.

У приклад можна навести видобувні активи, що входять до структури "Смарт-Холдингу". Свердловини Smart Energy заблоковані близько року. Через неможливість роботи бюджет лише на початок 2024-го втратив 1,35 млрд грн, а 135 млн кубометрів газу лишились невидобутими. "Смарт-Граніт" із Запоріжжя анонсував початок скорочень, і люди лишились без засобів для існування у прифронтовому регіоні.

"Бізнес розуміє та абсолютно підтримує ідею того, що метою санкцій є неможливість використання надр на шкоду інтересам держави. Проте, зазначену мету цілком може бути досягнуто без зупинки дії спеціальних дозволів, з використанням інших обмежень, зокрема, санкційних", – кажуть у відомстві.

Також повідомляється, що нещодавно Асоціація отримала відповідь від міністерства економіки, де відомство підтримує необхідність урегулювання проблематики щодо відновлення дії спеціальних дозволів на користування надрами юридичним особам, до кінцевих бенефіціарних власників яких застосовано санкцію у вигляді анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема, шляхом внесення змін до чинного законодавства.

 

 

 

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі