Підвищення тарифів на воду: чому їх піднімуть та скільки доведеться платити

Поділитися
Підвищення тарифів на воду: чому їх піднімуть та скільки доведеться платити © freepik/freepik
Споживання води впало, а витрати водоканалів зросли.

Ще на початку лютого Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) мала ухвалити рішення про підвищення тарифів на воду в низці водоканалів. Рішення відтермінували, але підвищення цього року, скоріш за все, буде. На те є низка причин, пише OBOZ.UA.

Зазначається, що у відповідних постановах йдеться, що вода подорожчає тільки з квітня, адже до кінця опалювального сезону тарифи не змінюватимуть.

«Насправді ж і уряд, і Офіс президента мають безпосередній вплив на встановлення тарифів. І саме під їхнім тиском ще минулого року НКРЕКП скасувала підвищення тарифів на воду. Після квітневого підвищення тарифів (перший етап підвищення цього року - ред.) кожна родина платитиме за воду в середньому лише на 60-100 грн на місяць більше», - йдеться у матеріалі.

Однак працювати за старими тарифами водоканали більше не можуть. Як ідеться у документах НКРЕКП, наприклад, у "Київводоканалі" в чинному тарифі закладено показники, які вже давно неактуальні:

  • майже на 18,5% знизились обсяги споживання води у столиці. А що менше води продають, то вищим має бути тариф;
  • на електроенергію витрати збільшились на 30,29%, а без струму не будуть працювати насоси, фільтри тощо;
  • витрати на оплату праці зросли на 23,6%;
  • реагенти подорожчали на 99,85%.

На тариф також впливає і курс долара. Багато водоканалів мають валютні пільгові кредити. Наприклад, "Водоканал" має заплатити Міжнародному банку реконструкції та розвитку 37,7 млн грн в еквіваленті. У новому тарифі заклали курс долара у 40,7 грн/$.

Скільки доведеться платити за воду

У середньому споживання води на одну людину становить 2,4 кубометра. OBOZ.UA розрахував, скільки коштуватиме вода після можливого подорожчання у Києві та Дніпрі. Зараз у Дніпрі за такий об'єм треба платити 225,79 грн, а у столиці – 218,7 грн. Якщо НКРЕКП ухвалить постанови щодо перегляду цін, ситуація зміниться так:

  •  із квітня. У Дніпрі ця родина заплатить за воду на 44,93 грн більше (270,72 грн). У Києві вартість води зросте на 74,3 грн (293 грн).
  • у червні. В Дніпрі вода подорожчає ще на 61,92 грн (до 332,64 грн). У Києві подорожчання сягне 43,96 грн (до 336,93 грн).

Тобто в підсумку за два етапи подорожчання родина у Дніпрі заплатить за воду на 106,8 грн більше, а у Києві – на 118,2 грн.

Однак варто нагадати, що НКРЕКП контролює тарифи далеко не всіх водоканалів. Частина з них проходить процедуру перегляду тарифів через місцеву владу. Цей механізм перегляду тарифів працює у великих містах. Зокрема, "Київводоканал" має розробити проєкт підвищення тарифу, аргументувати його, спрямувати у профільну комісію, узгодити свої розрахунки, а потім дочекатись, поки члени комісії зберуться та проголосують.

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі