Оновлення даних у ТЦК: чи стосується це чоловіків, які проживають за кордоном

Поділитися
Оновлення даних у ТЦК: чи стосується це чоловіків, які проживають за кордоном © depositphotos/casanowe1
Пояснення дала адвокатка.

В середині квітня президент України підписав закон №10449 про мобілізацію. Він передбачає низку змін в мобілізаційне законодавство. Документом передбачено, що чоловіки призовного віку мають протягом 60 днів уточнити свої облікові дані.

Адвокатка Марина Бекало пояснила, що чекає чоловіків, які проживають за кордоном, якщо вони цього не зроблять.

Вона зазначила, що за порушення правил військового обліку буде посилена відповідальність за проектом 10379 який вже був прийнятий в ІІ читанні. Так, ст. 210 КУпАП встановлюватиме відповідальність у вигляді штрафу:

  • від 3400 до 5100 грн;
  • від 5100-8500 грн за повторне вчинення правопорушення протягом року;
  • від 17 000 до 25 500 грн за порушення вчинене під час особливого режиму (який діє за сьогодні).

За законом № 3633-IX від 11.04.2024 р., який набуде чинності 18.05.24 р., передбачено що  військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

За перехідними положеннями цього Закону також вказано, що  громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

При цьому, ТЦК СП не складає протокол про притягнення до адмін. відповідальності, вони одразу  виносять Постанову, але з обов’язковим повідомленням про дату, місце та час розгляду питання про притягнення до відповідальності.  Після винесення постанови, вони передається державному виконавцю на виконання.

Згідно до ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець в першу чергу звертає стягнення на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності  на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах. Отже, першим буде накладання арешту на банківські рахунки (будь-які, розрахункові, депозитні тощо).

Якщо вартість боргу не  перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогодні це 142 000 грн.), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. Якщо нерухоме/рухоме майно належить , наприклад, дружині ( вона є 100% власник), то звернення стягнення на таке майно не буде реалізовано.

Нагадаємо, чи потрібно після 18 травня оновити дані особі, у якої у військовому квитку написано «визнаний непридатним зі зняттям з обліку».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі