Розпочався суд над Трампом у справі про гроші “за мовчання” за участю присяжних

Поділитися
Розпочався суд над Трампом у справі про гроші “за мовчання” за участю присяжних © EPA-EFE/JABIN BOTSFORD
Ключові моменти першого дня засідання.

Офіційно розпочався перший судовий процес над колишнім президентом США Дональдом Трампом у справі про виплату грошей порнозірці Стормі Деніелс “за мовчання”. У понеділок, 22 квітня, прокурори та адвокати Трампа виступили зі вступними заявами, також був викликаний перший свідок — колишній видавець таблоїда National Enquirer Девід Пекер, повідомляє CNN.

Справа ґрунтується на звинуваченнях у тому, що колишній президент сфальсифікував записи своєї компанії, аби приховати справжню мету платежів Деніелс на 130 тисяч доларів під час президентської кампанії 2016 року, щоб змусити її не розповідати про зв'язки з Трампом роками раніше.

У понеділок кожна сторона отримала свій перший шанс викласти присяжним теорію справи. Прокурори заявили, що виплата Деніелс грошей “за мовчання” була частиною ширшої змови з метою вплинути на президентські вибори 2016 року шляхом приховування компрометувальної інформації про Трампа.

Адвокати колишнього президента у відповідь заперечили обвинувачення проти Трампа й заявили, що він не причетний до фальсифікації бізнес-документів. Вони також підкреслили, що "немає нічого поганого в спробі вплинути на вибори".

Трамп також був присутній у залі суду. У вівторок, 23 квітня, перед тим, як судовий процес продовжиться, суддя Хуан Мерчан проведе слухання за клопотанням окружного прокурора щодо застосування санкцій проти Трампа за порушення заборони на обговорення свідків.

Окружна прокуратура попросила суддю оштрафувати Трампа на тисячу доларів за кожне з кількох порушень судової заборони до і після початку судового процесу. На додаток до штрафів, прокурори хочуть, щоб суддя нагадав Трампу про можливість потрапити до в'язниці, якщо він і надалі продовжуватиме ігнорувати заборону.

Адвокати ж Трампа стверджують, що його публікації в соціальних мережах не порушують судову заборону. 

Підсумки засідання в понеділок

Схема для впливу на вибори 2016 року 

Прокурори заявили, що Трамп розробив злочинну схему для впливу на президентські вибори 2016 року.

Окружна прокуратура представила присяжним справу як незаконні платежі з метою незаконного впливу на вибори 2016 року, які Трамп потім намагався приховати, фальсифікуючи ділову документацію.

Прокурор Метью Коланджело розповів присяжним про зусилля Трампа, а також його адвоката Майкла Коена й колишнього керівника American Media Inc. Девіда Пекера, спрямовані на те, щоб під час виборів 2016 року не допустити витоку “шкідливої інформації”.

Захист Трампа заперечив усі звинувачення проти колишнього президента США. Адвокат Тодд Бланш почав свою вступну промову з простого твердження: "Дональд Трамп невинний".

Бланш розповів присяжним, що історія не така проста, як її виклали прокурори, і стверджував, що Трамп не причетний до фальсифікації документів, у якій його звинувачують. Він також заявив, що не було нічого незаконного в підписанні угод про нерозголошення або в спробі вплинути на вибори.

"Немає нічого поганого в тому, щоб намагатися впливати на вибори. Це називається демократія", - наголосив він.

Перший свідок

Прокурори викликали колишнього генерального директора AMI та видавця таблоїда National Enquirer Девіда Пекера як першого свідка у справі проти Трампа.

Прокурор Коланджело назвав Пекера ключовим гравцем у схемі Трампа з контролю публічного наративу про нього напередодні виборів 2016 року.

Прокурори стверджують, що зустріч у серпні 2015 року в Trump Tower за участю Пеккера і Коена поклала початок змові, яка зрештою призвела до кримінальних звинувачень проти Трампа. Вони заявили, що Пекер погодився виступати в ролі "очей і вух кампанії", збираючи інформацію з таблоїдних джерел.

Схема, за словами прокурора, була трикомпонентною: AMI публікувала улесливі історії про Трампа, суперечливі повідомлення про його політичних опонентів і знищувала негативні історії, які могли зашкодити передвиборчій кампанії Трампа. 

Окрім справи про гроші за “мовчання”, Трампу пред'явлено ще 54 кримінальних звинувачення, також йому загрожують багатомільйонні штрафи у двох цивільних справах. 

Адвокати Трампа хотіли сповільнити судовий процес із наближенням виборів у листопаді, оскільки він уже отримав достатньо голосів на праймеріз республіканців, щоб офіційно стати кандидатом у президенти. Якщо Трамп повернеться до влади в США, то зможе зняти деякі федеральні звинувачення. Однак, зі звинуваченнями на рівні штату буде складніше. 

Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Дональда Трампа, розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі