В Іспанії заблокували угоду про купівлю вагонобудівної компанії через зв’язки з Орбаном

Поділитися
В Іспанії заблокували угоду про купівлю вагонобудівної компанії через зв’язки з Орбаном Віктор Орбан та Педро Санчес © EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Іспанська влада занепокоєна «кумівством», характерним для Угорщини

Угода про придбання угорською компанією Ganz-Mavag Europe Zrt. іспанського виробника поїздів Talgo SA вартістю 600 млн євро загрузла в політиці. Уряд у Мадриді висловлює занепокоєння з приводу зв'язків покупця з керівництвом прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Іспанії не подобаються зв'язки фірми з урядом у Будапешті, за словами людини, знайомої з думкою Мадрида, повідомляє Bloomberg. Ganz-Mavag раніше належала міністру оборони Угорщини та російській компанії «Трансмашхолдинг».

Ця угода оголила політичну напруженість всередині Європейського Союзу, який звинувачує Орбана у сприянні культурі кумівства і корупції та блокує фінансування Угорщини. Орбан також був затятим противником надання допомоги Україні з боку ЄС.

В Іспанії вивчають це питання і поки невідомо, чи вирішить уряд, що Talgo є надто стратегічним об'єктом, щоб передати його в іноземну власність. Незважаючи на політичну чутливість, будь-яке рішення заблокувати угоду є юридично простим завдяки закону, прийнятому під час пандемії для захисту від поглинань.

Talgo виробляє рухомий склад для високошвидкісних маршрутів, а також для регіональних перевезень. Іспанська компанія приваблива тим, що має великий портфель замовлень, досвідчену робочу силу і технології.

З політичної точки зору, рідко коли країна-член ЄС виступає проти компанії з іншої країни-члена. Але це демонструє розбіжності між Орбаном і прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, чий офіс має вирішальне слово щодо того, чи відбудеться поглинання. Орбан є союзником Сантьяго Абаскаля, лідера іспанської ультраправої партії Vox і одного з найзапекліших критиків Санчеса.

Власником Ganz-Mavag є фонд прямих інвестицій, яким керує угорська нафтова компанія Mol Nyrt, керівництво якої є союзником Орбана. Державна інвестиційна компанія Corvinus International Investment Plc володіє міноритарним пакетом акцій. Компанія заявляє, що планує допомогти Talgo виконати свої замовлення і розширитися, зберігаючи при цьому штаб-квартиру в Іспанії. Частково це також пов'язано з розширенням масштабів виробництва, щоб задовольнити попит у Східній Європі протягом наступного десятиліття, що буде зумовлено відновленням України, коли воно розпочнеться.

Після повернення до влади в 2010 році Орбан очолив процес консолідації влади, в тому числі оголосивши значні ділянки угорської економіки "стратегічними", іноді використовуючи це як обґрунтування для викупу акцій у іноземних власників. Ці пакети акцій часто допомагали підприємцям, тісно пов'язаним з прем'єром або його партією, отримати контроль над компаніями.

Нагадаємо, депутати Європарламенту судяться з Єврокомісією щодо рішення розблокувати для Угорщини 10,2 мільярда євро фінансування. Цю дію виконавчої влади розцінили, як вдалий шантаж прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який блокував рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, а також фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро. 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі