Греція таки передасть Україні системи Patriot, але за певних умов ‒ ЗМІ

Поділитися
Греція таки передасть Україні системи Patriot, але за певних умов ‒ ЗМІ © Getty Images
І тут потрібна підтримка США.

Після тиску з боку європейський лідерів Греція, імовірно, погодилася віддати Україні системи протиповітряної оборони Patriot за грошову компенсацію та під «гарантії» США від загрози з боку Туреччини.

Про це пише Рronews із посиланням на урядові джерела в країні.

Зазначається, що США вже надали «гарантії», а також запевнили, що  у разі необхідності посилення безпеки передадуть Афінам ЗРК Patriot замість наданих Україні, або виплатять гроші з пакету допомоги в 61 млрд доларів після рішення Сенату і підпису президента Джо Байдена.

Видання не уточнило, що саме передбачають «гарантії» Сполучених Штатів. Наразі Греція володіє шістьма системами Patriot.

Журналісти вказують, що Україна може отримати як мінімум один комплекс Patriot PАС 3 (з можливістю збиття балістичних ракет) з ракетами PAC-2GEM.

Це мобільний зенітний комплекс великої дальності з пошуковою РЛС до 170 км і максимальною дальністю ураження 150 км. Він має можливість одночасно вражати до дев'яти цілей (тактичних, балістичних, крилатих ракет і літаків).

Раніше глава уряду Нідерландів Марк Рютте під час саміту лідерів Європейського Союзу запропонував викупити ЗРК Patriot у тих країн, які мають ці системи ППО, однак не хочуть їх передавати Україні. Він підкреслив, що Україна потребує додаткової кількості систем протиповітряної оборони та ракет до них, оскільки армія РФ інтенсивно завдає ударів ракетами різних типів як по мирних містах, так і по позиціях українських військових.

Також федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що країни Північноатлантичного альянсу можуть надати Україні 6 систем протиповітряної оборони Patriot.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон перед зустріччю глав МЗС та міністерств оборони країн ЄС у Люксембурзі говорив, що його держава може відправити Україні системи ППО Patriot. За його словами, Стокгольм може передати й інші системи, які можуть «зняти частину тиску» щодо потреби України в системах Patriot.

Натомість прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зазначив, що його країна не зможе надати Україні системи протиповітряної оборони Patriot, проте допомагатиме посилювати українську ППО іншими видами озброєння.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі